zondag 28 april 2013

Douchebak installeren en vervolg gyproc- en pleisterwerken

Na mijn vorige blogpost kreeg ik de opmerking dat het eindelijk op iets begon te lijken (op een huis, veronderstel ik?) en dat je er eindelijk iets in kan zien. Oefkes. Zo voelen wij ons ook. Het is weeral twee weken stil geweest. Maar stil hebben we niet gezeten; allerminst! Het gyprocwerk bleef goed vooruitgaan en tussendoor hadden wij af en toe een taakje. Waaronder het installeren van de douchebak, zodat daar met pleister op kon worden aangewerkt. Eerst en vooral moest die douchebak boven geraken. Een bak van 160 op 90 3m70 hoog krijgen, zonder trap met enkel een ladder, das ook nog een keer een uitdaging sie. Peter en ondergetekende duwden de bak naar boven, terwijl Jef die boven omhoog trok. Peter is sportje per sportje op de ladder mee naar boven geklommen ter ondersteuning, tot alles veilig op het verdiep stond. 

Veilig en wel boven
Daarna moest dat ding level komen te staan op onze (niet-zo-rechte) planché. Dus heeft Peter eerst twee vierkantjes OSB op de planché vastgevezen precies waar de douchebak steunt, en een gat door de planché gezaagd precies waar de sifon en afwatering zit van de douche. Ondergetekende steekt bijna haar been daardoor (onplettend + oververmoeid), wat geen zo'n goed idee was. Aan de kant blijven en foto's maken voor de rest van het projectje lijkt het beste.
 
When in doubt : OSB
Daarna vijzen we het dubbel onderstel op de douchebak. 12 pootjes in totaal zou ons gewicht moeten kunnen ondersteunen onder de douche. 


Veel pootjes voor ne groten bak

Eens testen of het er wel tussen kan.
Aanschouw trouwens dat heerlijke licht dat binnen schijnt, tot in de hoek met de douche. Een universum van verschil met het donkere hok waar we ons op het appartement moeten wassen. Ooooooh wij verlangen om in de zon te douchen! Onder een raindance om u tegen te zeggen. Leve Hans Grohe, en de KU-Leuven korting bij de Ventimec!

Veel gepruts en gefoefel onder die bak: aan de pootjes draaien, ...
... tussendoor de beide waterpassen checken,  ...

... van op de ladder beneden proberen te voelen naar de achterste pootjes waar je bij nader inzien helemaal niet aankan, dus die bak moet er weer uit...
En ga zo nog een uur of twee door. Het blijft maar mislukken om de bak overal netjes op te laten steunen en toch niet te laten piepen tegen de groene gyproc. We besluiten een andere approach en gaan 's avonds laat (of 's nachts?) online researchen over het installeren van een douchbak. Den Dave moest natuurlijk voort kunnen doen in de badkamer want hij had een deadline (door ons zelven gezet), dus die bak moest en zou asap vast staan! Verschillende online tips zeggen: balkjes hangen tegen de zijmuren die, samen met de pootjes van het dubbele onderstel, de bak kunnen helpen ondersteunen en die ervoor zorgen dat er geen vervelend piepend geluid is door de wrijving tussen de groene gyproc en de douchebak. Scoooore! 

En zo geschiedde.


OSB maakt alles goed, ook aan de zijkanten 
Alles op z'n plek vastgezet - donewards!

Zoals gezegd gaat het gyproc werk ook goed vooruit. We waren een beetje sceptisch, want het is moeilijk voor ons om alle controle af te geven. Tot hiertoe hebben we het allemaal zelf gedaan, met enkel familieleden als 'aannemers'. Dit is de eerste aannemer waar we echt op zitten te kijken. De dakman, die was aan het voortdoen, terwijl wij andere dingen deden die daar niks mee te maken hadden, dus we zaten absoluut niet op elkaars nek. Op deze aannemer zitten we écht te wachten tot die klaar is. Tussendoor moeten wij ook vanalles doen die voor hém van belang is (beetje ping pong spelen, elk op toer een stukje doen) en de stress aan onze kant is daardoor ook groot. But this too we shall survive!

Elke dag na het werk ga ik altijd een kijkje nemen; altijd een verrassing of er iets veranderd zal zijn, en zoja: wat dan allemaal? Hieronder een greep uit de beelden die ik dan aanschouw : 

Onze draak van een traphal is eindelijk geïsoleerd

Helemaal tot boven

De isolatie loopt netjes gelijk met de vloer door het keldergat 

Zie ne keer hoe veelbelovend ...
En dan ook hard gemaakt : een afgewerkte traphal! 
Daarna meteen Stéphanie van HOTEC gebeld, zodat Hans kon komen opmeten. Supervriendelijke kerel, alles vlot gegaan, en hij belooft mij om de trap VOOR 20 juni te komen installeren. Inmiddels ook bevestigd. Alweer een pak van ons hart, want dat was ook nog een spannende deadline (ook gezet door ons zelven). 

Netjes aangewerkt tot tegen de lichtstraat

Omkasting met OSB zodat overal evenveel van het raamprofiel te zien is

Aanschouw links de ventilatie van de badkamer boven, in het midden onze 'console' en rechts de keukenwand
Op de console komt de bediening van de verwarming, onze parlofoon, lichtknopjes, etc. De ventilatie die van de natte ruimtes komt boven, passeert in de MDF-omkasting rondom de keuken zodat die netjes verstopt naar de achtergevel en aldaar naar buiten kan. Niemand iets gezien. Niets in de handen, niets in de mouwen. 

Den Dave komt natuurlijk niet alleen gyproccen. Er moet ook gepleisterd worden, slechts een weinig vierkante meters. Desalniettemin worden daar echte vakmannen voor ingehuurd. Uit Polen. De mannen spreken geen woord Nederlands, maar in het Frans wordt redelijk deftig gecommuniceerd dat de verwarming niet mag worden afgezet, dat ze de invisivent van het schuifraam niet mogen openzetten (daar komt anders veel te veel bouwstof in!), en dat ze moeten oppassen met de tuinslang want dat daar een lek in zit (hebben zij zelf gedaan) en dat die dus niet boven op de planché mag blijven liggen . Dat heeft namelijk natte isolatie + natte gyproc plafonds tot gevolg. Gelukkig enkel deel 1 uit ervaring gemeld. 

Aanschouw het blinkende plakwerk in de master bedroom

De dagkanten van de ramen (bovenkant) netjes verstevigd met wapening

Dit om barsten te vermijden. Clever people ...

... maar verdorie smerig (onvermijdelijk)!

Hierbij nog een paar ludieke plaatjes om deze post af te sluiten. Allereerst het vervolg van de ventilatiebuis door het plafond van de living tot aan het hoekje met de technische schacht van de badkamer naar de kelder (die toekomt in de console en dan verdwijnt achter de MDF-omkasting van de keuken):



 En dan om helemaal af te sluiten nog een ludiek (of eerder tragikomisch) beeld van onze achtergevel. Alwaar antraciet kleurige eternit gevelpanelen op worden gelijmd, zoals ook al eerder aangekondigd / over verteld op deze blog. Men zou plegen te denken bij het aanzien van onderstaande foto "Super! Vooruitgang! Mooi! Het latwerk hangt!", ware het niet dat onze aannemer (Guido de dakman) vergeten was / niet wist dat alles eerst moet geprimerd worden (eerste keer dat hij een klant heeft die de platen gelijmd en niet vastgespijkerd wil). De primer is dus nog niet aangekocht en moet besteld worden - levertermijn 2 weken. En de panelen alsook het latwerk moet geprimerd 12 uur stofvrij liggen drogen/rusten vooraleer alles kan worden bevestigd. Cue the horror: alles moet er weer af. Enfin, niet ons probleem, maar we hadden dus al wel een prachtig afgewerkte achtergevel kunnen hebben als onze aannemer beter voorbereid was... 

Zonder eternitpanelen
Zoals gebruikelijk: wordt vervolgd. Volgende blog post zal omvatten: afronden pleisterwerken (beneden is alles al geprimerd voor het bepleisteren en alle studs voor de plafonds hangen op z'n plek) alsook het betegelen van de keukenvloer! Stay tuned for more, after the break. Over en out.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten