maandag 12 november 2012

Riolering + voorbereiding betonplaat

Hierbij verlos ik jullie uit jullie lijden : een nieuwe update uit Leuven ! Het is hier zo ontzettend druk geweest dat ik er helaas niet eerder toe gekomen ben om nog een blogpost te schrijven. Terwijl pap hier naast mij in de zetel zijn chocomousse aan het eten is (ne mens die hard werkt moet je genoeg voederen!) volgt hier dus wat we hebben uitgestoken de afgelopen 10 dagen. 

Riolering. Om maar iets te zeggen. Alles nieuw. Hieronder enkele sfeerbeeldjes, want ik was er helaas zelf niet bij. Het was een mannenaangelegenheid. En plezant dat dat daar moet geweest zijn!  

Vuil water + wachtbuis tuin

Aansluiting vooraan + enkele heuveltjes aarde
 Hieronder zien jullie een potje oranje smurrie. Dat is de zeep (dixit Sil in Delhaize: ik heb een potje zeep nodig dat je met een lepeltje kan opscheppen) om de buizen in elkaar te schuiven. Anders spant dat een beetje te hard. En je moet ook de uiteinde met de slijpschijf bewerken, voor als je écht geïnteresseerd bent hoe het moet. :-)

De keldermuur met daarnaast : terugslagklep + sifon + aansluiting badkamer en WC boven

Peter aan het meten en puzzelen

Afvoer stoomoven / condensatieketel
Jullie hebben ook nog niet gezien dat de kelder toe ligt, dus bij deze. We hebben gekozen voor Stalton welfsels omdat dit zeer makkelijk te hanteren is. Op deze manier winnen we ook hoogte in de kelder waarvan het plafond nogal ferm moest verlaagd worden om genoeg isolatie + chappe te kunnen voorzien op onze nieuwe vloerplaat. Maar dus: aanschouw. 


Het trapgat (trap is opgeschoord want kon natuurlijk nergens meer op steunen!)

De betonnen 'rebbekes' met wapening die steunen op de keldermuren

Raveelconstructie aan het trapgat voor de keldertrap
Verder moest er ook nog een extra fundering voorzien worden naast de zijmuren. Ze ondergraven was te veel risky business maar aangezien ze niets gefundeerd waren, moesten we wel iets doen. Dan maar 'aardvochtige' funderingsbeton laten komen (Betomix!) en die in de grond gestampt net naast de muren. Zo kan de vloerplaat daarop steunen, en is er toch een vorstlaag voorzien. 


Alzodus : greppeltje graven

en volstouwen met beton (zie achteraan, enige foto waar het goed te zien is)
Daarna moest de vloer geprepareerd worden om beton te kunnen storten. Nivelleren en netjes meten dat het overal even diep (en dus diep genoeg) is, daarna voor de zekerheid even tot bij Boels rijden om een trilplaatje te gaan halen. Met een lekkere dieselmotor. Met de bijhorende doemp; gelukkig is het luchtig in ons huis zonder dak of achtermuur. 

Nogal sleuren om dat ding naar voor te krijgen, over de Staltons

Doempen maar !

Baantjes trekken

En ik mag ook een keer ! Wiepie !
Terwijl de vloer toch zo open en bloot lag, hebben Peter en ik ook nog de aardingslus in de grond gestoken. Dat is de geel-groene draad die je dan opensnijd (alle isolatie er dus af) aangezien die contact moet maken met de aarde (vandaar ook de naam, obviously....). 
In de verte zie je Niels de fundering van de achtergevel graven. Die wordt meegegoten met de betonplaat. 

Isolatie lossnijden
Daarna zorgen dat de Ingenieur van dienst (niet Peter) content is en dat er chemische ankers in de muur zitten om de vloerplaat op te laten rusten. Eerst dus gaatjes boren, daarna uitblazen met de compresseur, dan chemische rommel inspuiten met zo'n silicone-pistool en dan een ijzer inkloppen tot alles muurvast is gehard (wat redelijk snel is). 

Uitblazen

Chemische rommel in de muur spuiten

De ijzers in de muur (om de 30cm godbetert!)
En dan tot slot de plastiek (die je hierboven dus ook al ziet) op de grond leggen en dan de netten bovenop de ankers. En daarop stort je dan 10 kuub beton (!!). Op de grond zie je overal steentjes liggen (afstandshouders, om te zorgen dat de beton onder de netten komt. Als je daarop loopt, om de beton uit te strijken met de schop terwijl ze die komen storten, dan kan je die tot tegen de plastiek 'plooien' met je eigen lichaamsgewicht. Maar als je om de zoveel cm een betonsteentje (met wapening) legt, dan heb je dat probleem niet. 

Betonnetten op maat zagen - op de voorgrond de afstandshouders in beton met wapening in (Celis!)

Nielsje aan het werk. Ziet dat vuur !

wapening op de kelder
Voilà. De rest van de voorbereidende werkjes (ijzer vlechten + couffrage trapgat, zodat niet al het beton in de kelder loopt) zal voor morgen zijn want ik ben doodop! Morgen de spectaculaire foto's van de betonplaat (en dat heeft wat gegeven!!).

Slaapwel !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten