maandag 26 november 2012

De achtergevel

De aandachtige lezer zal zich waarschijnlijk al wel afgevraagd hebben waar in godsnaam toch onze achtergevel blijft:. Wel, (onder andere) daar hebben we de afgelopen dagen hard aan gewerkt. Hieronder een beeldverslag:

Eerst en vooral zorgen dat onze niet al te stevige scheidingsmuur zo stevig mogelijk is waar de achtergevel komt: netjes cementeren met Kompaktuna.

En dan: de eerste steenlegging (u ziet het goed: de achtergevel is in Ytong: Daartegen komt dan later isolatie en daarop Eternit platen als afwerking:

En Ytong; dat lijm je!

En dat zaag je als de lokken niet precies passen.

En met grote blokken gaat het snel vooruit. De slimme lezer zal zich nu aan het afvragen zijn: waarom maar zo'n kort muurtje? De nog slimmere lezer zal al wel bedacht hebben dat daar ons schuifraam komt.

En zo gauw we hoog genoeg zijn, moet er een betonnen slof gegoten worden waar de poutrel voor het raam op kan rusten:

Tot zover de werken van zaterdag: De volgende ochtend is die slof dan genoeg uitgehard om verder te kunnen werken.
Het is gelukkig maar een kleintje; dus dat geraakte vlotjes boven.

Ondertussen had Sil ook de moed gevonden om haar hoogtevrees  te overwinnen om  helemaal boven op stelling de metsdraad mee op te spannen.

Nog meer Ytong metsen betekent ook meer lijm mengen.

En zo groeit onze achtergevel nog wat meer: Kijk ene keer hoe mooi groot ons schuifraam wordt!
De volgende grote stap is dan om het grote L profiel (ook wel Zwee genoemd) tegen de zijgevel te plaatsen. Hier gaat het dak op rusten: Origineel was het plan om het dak aan de gemeenschappelijke muur te hangen, maar omdat de gemeenschappelijke muur slechts 1 steen breed opgemetst is is die niet stevig genoeg om een dak aan te hangen.

Die zwee ligt in de achtermuur, ook op een slof; waarvan hierboven de coffrage:

En dan het grote monster (iets meer dan 140 kg). Hier zijn we met zijn twee aan het denken: hoe gaan we die in godsnaam 2m95 hoog krijgen als we hem amper kunnen dragen?

De Oplossing: in trapjes! Stap 1: Men plaatst de stelling.

Stap 2: Men legt de zwee op schrgen. Stap 3:Men zet beetje bij beetje de schragen wat hoger; tot ze even hoog zijn als de stelling: Stap 4: Men heft de zwee op stelling: (geen foto's, wegens een beetje te spannend!)

Tegen dan was het al aardig donker aan het worden. De volgende ochtend  ochtend (maandagochtend; vandaag dus) werd de zwee dan op haar plek gelegd, netjes op de slof aan de ene kant...

En netjes; juist ver genoeg op de slof in de Ytong muur aan de andere kant.

En aan de andere kant ziet dat er dan zo uit!
Daaronder komen dan nog 2 kolommen om alles stevig te ondersteunen(previez hierboven), zodat de zwee niet doorzakt.

Die kolommen hebben we ook vandaag geplaatst; maar het verslag daarvan is voor een volgende keer: Stay tuned for more!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten