dinsdag 13 november 2012

De Vloerplaat

En dan nu het echte werk. De vloerplaat gieten. Daar zaten jullie natuurlijk op te wachten! Maar eerst nog even wat foto's van de voorbereiding. Als je een vloerplaat giet, mag daar natuurlijk niets meer staan. En met niets, bedoel ik dan ook echt niets. In de kelder stond al wat isolatiemateriaal enzo en cement dat niet in de natte mag staan, op de slaapkamers hadden we alle elektrisch materiaal gestockeerd zodat dat ook uit de regen stond, maar voor de rest moest alles-alles in de tuin. En dan krijg je dit soort taferelen. 


Het stort a.k.a de tuin/terras
We moesten nog de laatste beetjes voorbereiden aan de vloerplaat. Met de trilplaat hadden we al de hele achterbouw netjes genivelleerd en aangestampt, maar er moest nog plastiek en netten op. 
Nog het plastiek voor de achterbouw uitrollen

Gaatjes maken zodat de buizen goed verpakt zitten en er geen beton daaronder kan lopen

Afstandshouders klaarleggen + rechts vooraan zie je de chemische ankers

Netten leggen
Helemaal klaar voor de beton! Aankomstuur : 12 uur, om 12/11/2012. Kan alleen maar geluk brengen. En gelukkig was dat ook het geval. Een beetje te laat op afspraak, een auto die ons parkeerverbod tot de laatste minuut getart had (om 1 minuut voor 12 komt een verwaaide student aangewaaid, terwijl de betonpomp al kwam aangereden. Niet goed voor mijn hart!), en de mixer die pas om 13u daar was. Maar dat blijkt de wet van de bouw te zijn: als je klaar bent, komen ze te laat en als je nog 't een en 't ander moet voorbereiden, zijn ze te vroeg. Dat weten we dan ook weer ! 


Tijdens het wachten de rebbekes nat spuiten zodat de beton goed 'pakt''

Daar is de pomp ! Met zijn pootje tot tegen onze gevel. 

Armpje in de lucht !

En maar zwaaien

Tot we achteraan uitkomen

Handjes in de lucht

Pap op uitkijk

En zo dus tegen de achtergevel weer naar beneden

Tot vooraan in het huis
 Straffe dinges. We hadden dus helemaal niet verwacht dat die pomp helemaal over ons huis zou gaan. We hadden zelfs al, op aanraden van pap, zakken grint op de dorpel en onze trapjes gelegd zodat de betonnen buis geen schade kon doen aan onze dorpel. Maar dat was dus allemaal voor niks nodig. Zonder woorden begon de pompist zijn armpje uit te strekken over het huis. Spektakel op de Geldenaakse!


Vooraanzicht

Achter-aanzicht
 Je ziet dat er veel tijd was om foto's te maken terwijl we aan het wachten waren op de mixer ... Maar om 13u was hij eindelijk daar !


Even reclame maken : BETOMIX !
Alles alle voorbereiding tussen pomp en mixer getroffen zijn, dan duwt de pompist op een knopje op zijn bedieningspaneel dat rond zijn middel zit, waarmee hij toetert met zijn vrachtwagen, en dan weet de mixer-man dat hij mag beginnen gieten. En dan stroomt al dat beton uit die buis. Maar gezien daar grote kiezels inzitten, kan dat al eens verschiet-achtig zijn als dat daar plots met alle kracht uit komt gespoten. Do not stand in the line of fire! Ik ben erin geslaagd om twee foto's in volle actie te maken. Ietwat bewegingsonscherp, maar gezien de omstandigheden vond ik dat wel aanvaardbaar. 

Beton gieten doe je zo.
 Daarna had ik het heel druk met constant meten of de beton hoog genoeg / niet te hoog lag. Dat was mijn taakje. Ik moest meten en Peter en papa trokken met de schop de beton uit. Die slang kan natuurlijk niet overal naartoe richten, en ne keer dat begint te lopen dan stopt dat ook niet (je kan geen kleine beetjes 'bijdoen') dus moet je met de schop alles uitsmeren. We zijn 1 keer gestopt met pompen om te veranderen van kant: de voorplaats en de kelder ineen en daarna de achterbouw (vanaf de achtergevel hoofdbouw tot aan de nieuwe achtermuur). Nog 1 foto in actie van de laatste beetjes. 
De laatste restjes uit de tank van 10 kuub
 Daarna neem je afscheid, maak je nog even ruzie met de man van de mixer omdat de prijs niet klopt op zijn briefje, heb je toch een grotere mond dan die man zelf, en vertrekt hij toch zo. En daarna moet je nog 'dammen'. Met een lange houten lat de beton 'opschudden'; op en neer bewegen zodat de beton met die grote brokken in zich overal gelijkmatig zet en verdeelt over de grond. 


Dammen

Nog meer dammen

Een gelukkig verbouwkoppel, met een beetje beton in zijn haar en op haar gezicht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten