maandag 3 juni 2013

De Vloeropbouw (1ste verdieping)

Peter en ik zijn zo georganiseerd in ons verbouwproject dat elk 'zijn ding' heeft (met de optie om aan de bel te trekken en iets -tijdelijk- over te dragen als er te veel dingen gelijktijdig jouw aandacht vragen). Zo zijn de regenput, de trap, de ramen en de keuken van mij; de verwarming, elektriciteit, sanitair en bouwstoffen van Peter (of ook wel te noemen  "dingen waar ik geen * van ken"). De blog, obviously, ook van mij, behalve posts over onderwerpen die mijn kennisveld te buiten gaan (zoals die over de 'evenwichtsfles' van de verwarming...huh?). De meeste dingen regel ik logistiek (aannemers zoeken, offertes opvragen, vergelijkingen opstellen, onderhandelen over de prijs neverever accept a first offer!, afspraken maken, uren en dagen afspreken dat er wordt gewerkt), Peter zorgt er dan voor dat er ook effectief dingen worden neergelegd, vastgelijmd, aangesloten en beredeneerd. Zo ook de vloeropbouw boven. 

We hadden al isover isolatie (accoustisch) tussen alle balken gestoken van het plafond beneden -onder de gyproc plafonds, maar we wilden ook isoleren op de planché op het eerste verdiep. En zo geschiedde dan ook: Peter heeft een vloeropbouw uitgeteld en besteld bij Celis, en dan hebben we dat op een weekendje op de vloer gezwierd. Master Bedroom: 3cm harde rockwol 504 panelen + OSB + laminaat. De badkamer was iets ingewikkelder (gelukkig is het een kleine kamer): 2cm harde rockwol 504 panelen + OSB in de primer gezet + ditramat + gelijmde tegels. 

Eerst moest ik natuurlijk alle pleister van de vloer krabben (want Immo D&N was daar geweest..)
Daarna randisolatie plakken (herkenbaar van de voerverwarming beneden)
 De randisolatie boven op het eerste verdiep dient in dit geval ook tegen acoustische demping alsook tegen het uitzetten van de houten ondervloer (planché). 

Rockwol 504 panelen

Gepuzzel met de rockwol (we zijn trouwens allebei zwaar allergisch aan die brol!)
 En met allergisch bedoel ik niet alleen rode spikkeltjes op alle delen van de huid aangeraakt (handen, polsen, armen,...) maar ook dichtgeknepen keel en kriebelhoest. Ik ben blij dat we bijna af zijn van dat goedje!

OSB op de isolatie

Tand en groef netjes verlijmen met houtlijm

Daarna alles primeren zodat de lijm goed 'pakt'
De primer is nodig zodat de OSB zich niet vol lijm zuigt en de tegel niet meer vastplakt. 
Netjes in de primer (Mapei Ecoprim)

Mooi mooi
Daarna hebben we de boel in de badkamer even laten drogen en zijn we als gekken in de slaapkamer aan de slag gegaan (de badkamer moest af, de slaapkamer niet zo zeer dat weekend). Maar gezien we 'tijd over hadden' zijn we daar ook al aan begonnen (en ook omdat we die vuile planché vol met klodders plakwerk ook wel grondig beu aan het geraken waren). Maar daar stond nog een trap in de weg. De trap van die 1 naar 2 ging (en mij menig angstmoment heeft bezorgd). Dus was ik diegene die 'm mocht vermoorden. 


Things you do only once in a lifetime

Zaag eens een trap in stukken
De trap moest in brokjes gezaagd om die van de ladder naar beneden te krijgen en bij de rest van onze rommel gezet worden in de tuin (aka ons stort).
Na het obligatoire afschrapen van de planché: de rockwol !

Afmeten, verzagen en vastlijmen van de OSB

Nog meer van dat

Ziet er alweer een heel pak anders en beter uit

Daarna was het tijd om weer te gaan zwoegen in de badkamer. Op de geprimerde OSB komt een ontkoppelingsmat, die ervoor moet zorgen dat de tegels niet gaan barsten if and when de planché zich een beetje zet (inkrimpen of uitzetten). Maar voornamelijk dient die voor de waterdichtheid van de vloer. Tegels zijn natuurlijk waterdicht opgevoegd, maar als je planché eronder eens natgeraakt (rond de douche of onder een lavabo) dan ben je gezien. Hieronder het vastlijmen van de DITRA mat. 


Goed aandrukken en alle luchtbelletjes wegwrijven
Ik wou ook eens proberen

Tegel 1 (kleur: cappuccino)

By now you know the drill : lijmbedje op de grond + tegel inlijmen
De reepjes die je trouwens over de Ditramat ziet lopen, is een lapje "stof" (ook wel: Kerdimat) om de naden van de ditramat te dichten zodat ook de naden waterdicht zijn; die lijm je namelijk goed vast.

Wat je hieronder ziet is een sterk staaltje ingenieuriteit: de aandachtige lezer heeft opgemerkt dat we 3 cm isolatie voorzien in de slaapkamer en slechts 2 cm in de badkamer. Dat komt omdat de opbouw met de tegels dikker is dan 1 plank laminaat. Echter: dat moet natuurlijk exact uitkomen qua hoogte when they meet (in de deuropening van de badkamer). Alzodus: men neme het profiel en men legge dat over de tegels tot in de gang alwaar men een opstellingetje gemaakt heeft met minder dikke isolatie+OSB+laminaat, precies zoals in de slaapkamer zal liggen. Dat was nodig aangezien we in de gang nog niet alles kunnen neerzwieren omdat we de vloer aan de trap moeten aanwerken (en niet andersom) en de trap pas later komt.

Onderaan een glimps van onze slaapkamerlaminaatvloer

Iets verder dan halfweg

Zoals je kan zien, ook hier weer het slimme systeem met de spietjes
Daarna werden er nog 2 tegels gelegd en waren we gaar. Maandagavond nog tot 22u doorgewerkt, maar dan bleven enkel de tegels nog over die te verslijpen waren, en dat is ook niet iets waar je zo laat op de dag nog aan begint. Daarna moest een verjaardag gevierd worden (ondergetekende), werd er ene ziek (eega to be), werd er nog ene ziek (ondergetekende) en was het alweer het volgende weekend. Dan werd de vloer (in de badkamer) eindelijk afgewerkt. Oefkes. Foto's daarvan volgen nog. Wanneer het op maat gemaakte meubel er op staat! To be continued. 

Behind the scenes:

Woop woop

Over en uit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten