dinsdag 18 november 2014

Keuken verven + traphal behangen

Zoals aangekondigd in de post van deze morgen (whaaaat! twee posts op één dag?! Yes! En ik kan jullie zelfs vertellen dat er voor deze week elke dag 1 post klaarstaat, met een knaller van formaat op vrijdag!), hebben wij gelijktijdig met de mannen van Ekowall ook flink en hard gewerkt. We hebben eindelijk de keuken eens onder handen genomen! De enige muur die daar al geverfd was, was de accentmuur achter het fornuis (in olijfgroen). Het plafond, en de muur die doorloopt in de traphal, was nog steeds vuile gyproc met strepen finisher op gesmeerd. Dat is niet alleen lelijk om naar te kijken, daar komt ook nog eens veel stof vanaf. Alle reden dus om daar komaf mee te maken!

De keuken (weer) helemaal ontruimd

Hoe het was ... (de beugeltjes die je ziet zijn voor wandlampjes)

Zicht naar boven in de traphal

Peter verft het plafond en rond het schuifraam.... 

Terwijl ik de muur van de traphal voorbereid
Voor de traphal hebben we beslist dat we daar niet zouden verven. Op die muur staat altijd 'strijklicht' (zoals die fotografen dat zo mooi kunnen noemen) en zie je dus elk bultje, bobbeltje, putje en alle oneffenheden uitvergroot. En onze vuilen Polen hebben het daar wel erg bont gemaakt bij het 'afwerken' van de gyproc... Op aanraden van onze architect hebben we dus voor een dik vliesbehang gekozen, die gerust tegen een stootje kan. Je hebt al eens vanalles van gerief in je handen in een traphal om naar boven/beneden te dragen, en een putje (op z'n Turnhouts ook wel 'pug' genoemd) in de muur is snel gemaakt. Dat zou te vermijden zijn met dit soort vliesbehang. We kopen online enkele rollen Erfurt bij de Duitse Amazon. 

De verpakking van ons vlies "Variovlies V 200 S"
We merken dat onze gyproc zéér droog is. Ik smeer de hele wand in met een eerste laag lijm (dit kan je als primer beschouwen), en dan lijmt Peter strook per strook in waar er behang komt. Tegen de tijd dat hij echter halfweg is met 1 strook, is de lijm al helemaal in de gyproc gedrongen en plakt er dus niets meer vast. Dan maar in twee (en zelfs drie!) keer inlijmen per strook. 

Eerste baan behangpapier
Die eerste strook is trouwens van supergroot belang: die moet lood-loodrecht hangen, want daarop baseer je alle volgende stroken. Als je niet loodrecht werkt, dan "valt" je papier niet netjes naar beneden en moet je veel te veel corrigeren per strook, wat sowieso scheurtjes of kreukjes tot gevolg heeft!

Zonder die vuile vegen ziet de muur er een pak rustiger uit hé!
Op bovenstaande foto zie je overigens een groot gat in ons plafond. Die zijn voorzien voor onze plafondluidsprekers. Die draad zit helemaal klaar, enkel de boxen zelf (twee paar, 1 in de keuken en 1 in de living) moet nog worden ingebouwd. 

De beugeltjes die je hier ziet zijn voor de chauffage
(aka de "knuffelradiator" als aanvulling op de vloerverwarming)

Onderaan netjes met het profiel het papier afsnijden zodat die boord kan worden afgekit

De keukenmuur is bijna af!
Op bovenstaande foto zie je dat de boxen er al in zitten (net tussen Peter zijn hand en zijn hoofd). Ze zijn zó subtiel dat je ze bijna niet gezien had hé? We zijn er superblij mee en het geluid is van supergoeie kwaliteit! Voor de nerd-alerts in het publiek, het zijn de FL620 van Artsound geworden. Peter wou graag een 'beloning' voor zichzelf, en verlangde al zo lang zo hard naar zijn luidsprekers, dat hij dit tussen het behangen door (rotklusje!) heeft geplaatst en aangesloten.   

Hoe het papier valt...
Ik denk dat we hier ongeveer de moed écht begonnen te verliezen. Van in het begin was het behangpapier afschruwelijk (afschuwelijk + afgrijselijk) om mee te werken. Al bij de eerste strook was het vrij duidelijk dat het inlijmen een helse klus was wegens het véél te snel opdrogen van de lijm. (nvdr. Nu het er een paar maanden hangt, hebben we overigens al vastgesteld dat er aan verschillende stroken de randen al voor een deel zijn losgekomen wegens niet voldoende lijm aanwezig. Bummer!)
De stroken in verschillende delen inlijmen was trouwens ook geen sinecure! Het blijkt erg moeilijk om geen kreuken te maken in het vrij dikke papier bij het omhoog houden om erachter te kunnen lijmen. Ook de dikte van het papier blijkt een zéér grote uitdaging. Krijg dat maar eens vastgeplakt zonder bubbels, kreukjes of scheurtjes! 
We slagen er daarbovenop ook absoluut niet in om de stootrandjes van de stroken onzichtbaar te maken. Je ziet dus overduidelijk telkens waar er een nieuwe baan begint! Vooral de twee stroken die van in het hoogste puntje van de lichtstraat tot helemaal op de grond komen waren aartsmoeilijk en werd er veel op gevloekt (das een dikke 3 meter hoog). Komt daar nog eens bij dat het net dié strook was waar we voor het eerst aan de trap moesten aanwerken... Zucht! 

De eerste strook behangpapier die in aanraking komt met de trap!
Daar kwam de volgende extra moeilijkheid erbij. Onze trap heeft namelijk Z-vormige tredes, zoals je hierboven goed kan zien. Je moet dus exact weten hoe je dat moet aansnijden om tot in het putje te behangen (als je nog kan volgen...)

Niet simpel zo, die Z-tredes!

De eerste strook, netjes afgewerkt rond te tredes
We hebben hier nog even dapper doorgewerkt, maar het was gewoon echt té moeilijk. Ik had nog nooit behangen; Peter had al wel een paar keer meegeholpen, maar ervaring om op terug te vallen hadden we dus geen van beiden. Dit papier was superdik en dus supermoeilijk om mee te werken, het inlijmen vlotte voor geen meter, en de trap + de grote hoogtes in onze traphal waren te veel struikelblokken bij elkaar. 

De laatste beetjes bijsnijden aan de trap
Bij nader inzien....euhm.... (insert grote wijsheid)
Ik zou niet weten wat we hier precies uit willen concluderen... Toch enkele bedenkingen:
We hadden eventueel een vliesbehangt met een structuurtje kunnen kiezen. Dat had ons ook geholpen met strijklicht + oneffenheden en mogelijks verstoppen van enige nieuwe puggen in de muur, en was misschien makkelijker geweest om te hanteren. Ware het niet dat Peter dat zo aartslelijk vindt.... 
We hadden alsnog de gyproc-finisher kunnen opschuren + opnieuw bijwerken + nog een keer opschuren. Ware het niet dat ik dat echt niet zag zitten. Ik ben het stof namelijk zooooooo doodmoe dat ik een ware paniekaanval doe als ik stof zie. En je traphal meerdere keren opschuren = je hele huis onder het stof. En ik heb geen zin in keuken-, kleer- en boekenkasten vol stof. We zitten dus een beetje vast; zo met een half behangen traphal. Geen idee of / wanneer we verder doen met dit behang! To be continued... Als er lezers zijn met tips, of professioneel behangers die ons uit de nood willen komen helpen: laat gerust een berichtje achter!

En dan ben je dus zo daaaaanig gefrustreerd dat je zegt 'foert we stoppen ermee'. En in plaats van opgelucht te kunnen rusten en je poten in de lucht zwieren / een lange hete douche te nemen, moet je eerst nog aaaaaaaaaaaaaaaaaaalles opruimen en afwassen en kuisen. My least favorite part!

Het échte leven van een verbouwer .... Dust you shall eat!

1 opmerking:

  1. Behandel sterk zuigende oppervlakten altijd met voorstrijk. Je kunt die randjes voorkomen door zo'n 0,5 cm tussen elke behangrol open te laten, en deze daarna dicht te voegen met flexibel vulmiddel (bij de betere bouwmarkt weten ze wel wat je moet hebben).

    BeantwoordenVerwijderen