woensdag 19 november 2014

Douche tegelen

Nadat we een half jaar op een ander waren gaan douchen (bij vrienden, bij familie, op het werk), werd het dan toch eens tijd om onze douche te tegelen. We moesten wel enige tijd wachten tot de muren uitgedroogd waren (héél dik uitgeplakt geweest wegens héél scheve muren, en pleister droogt trààààg), maar zo lang was een beetje overdreven, dat vonden wij op den duur ook... 

Tijdens de kerstvakantie (ja, die van vorig jaar...) werd alles in gang gezet. Peter doet alle voorbereidingen, keurig volgens alle advies van tante Ann-Carole van Terra Mia

Eerst wordt een waterdichte doek op de muur gelijmd, die een beetje moet overlappen met de douchebak

De stroken moeten horizontaal hangen...
... en moeten minstens een 15-tal cm overlappen om zeker waterdicht te zijn
Alle belletjes eruit vegen zodat alles mooi vlak is
Daarna werden de troepen uit Izegem weer opgetrommeld. Als je nog nooit verticaal hebt getegeld, en de tegels zelf ook voor een aanvullende, grote (letterlijk) uitdaging zorgen, dan kan je die hulp goed gebruiken! 

Papa in form: lijm maken
We hadden tegels uitgekozen van hetzelfde formaal als er in de keuken op de grond liggen. Gigantisch dus (lees: 60 x 120). Ook zijn de tegels vrij 'dun': ze liggen op twee mortelkuipen om in te lijmen, en dan buigen ze een kléin beetje door... Extra stress dus bij het hanteren van die monsters! Er breekt er maar 1tje, namelijk de enige tegel die moet worden ingezaagd (voor de uitsparingen van de kraan), dus dat hebben de mannen supergoed gedaan! 


Een tegeltje 
Goed begonnen

Eerste laagje is geplaatst!
We hebben ervoor gekozen om dus éérst de tegel tegen de binnenste achterwand te zetten, dan per zijwand 1 volledige tegel daar 'op' en dan nog een strookje tegel aan de buitenkant van de douche. De randjes van die strookjes moeten dus héél recht gezaagd zijn want daar kijk je recht op bij het inwandelen van de douche (op de kop van de muur zeker!). Maar gelukkig kan de papa dat goed, zagen. :-)

Gaatjes boren voor de kraan (deze is nadien gesneuveld..)

Overal netjes spietjes tussen gestoken om alle voegen even dik te maken

Zowel de tegel als de muur wordt ingelijmd

De chaos die hoort bij verbouwen
Dit is de fase die ik meestal beschrijf als 'open heart surgery'. Het moet altijd eventjes erger worden, vooraleer het beter wordt. En dan moet je even doorbijten, de rommel en de vuiligheid en de chaos aanzien, en vooral voortdoen. Want als je (te) lang in deze fase blijft hangen, dan zakt de moed, en zie je het al snel allemaal niet meer zitten. In mijn ogen gaan daar vele verbouwers de mist in. Gebrek aan goesting, gebrek aan tijd, gebrek aan materiaal, noem maar op, zorgt ervoor dat deze fase (de allerergste fase) te lang duurt. Goed plannen en doorzetten dus! Dit is de allerbelangrijkste verbouwtip!

Overzichtje - Nog maar 1 rij te gaan!

Bijna klaar! 
Nog maar 1 stukje tegel te gaan!

The Grand Finale !
Daarna kan Peter zich alleen redden. Als eerst volgt het taakje van het inwassen van de tegels. Eerst een papje maken, en dan dat papje op de tegels smeren met een plamuurmesje, waarbij je uiteraard héél erg voorzichtig bent dat je geen krassen maakt op de tegels. Gelukkig lukt dat!

Ing. aan het werk

Het opsmeren doe je best vrij dik, en het afvegen best diagonaal met een half natte spons
De twee grote verticale voegen in de achterwand worden afgekit, alsook de voegen op de douchebak zelf, de andere voegen mogen met voegsel. Dit om de douche optimaal waterdicht te maken. 


Alles afgekit en ingewassen
Daarna was het tijd voor het gepruts dat men "loodgieterij" noemt. Mijn hubbie kan dat goed, heel goed, maar ik heb er geen geduld voor / verstand van. Dus buig ik mij over het esthetische aspect (minstens even belangrijk!). Als douchekraan hebben we voor de raindance van Hans Grohe gekozen. Ik wou vooral géén slang die in mijn rug kon duwen; wel een stang die volledig tegen de muur bevestigd zou zijn. En een regendouche, daar waren we ook wel al uit, mét afneembare handdouche, gewoon voor het gemak (en zodat ik kan douchen zonder mijn haar nat te maken, de dames wel bekend).

Kraantjes op de buizen, warm en koud (yes, really!)
Het 'tafeltje' van onze douchekraan, achteraanzicht
Netjes aan de muur, klaar om te worden afgekit!

Helemaal af!
Als alles ingewassen en afgekit en opgeruimd is, dan zou je denken dat je direct stante-pede een lekkere douche kan nemen, neen? Think again. Dat spul moet allemaal superlang drogen! Maar ons nieuwjaarsgeschenkje was dus om op 1 januari 2014 de dag (en het jaar) te kunnen beginnen met een heerlijke douche! En deugd dat dat deed :-)
In de volgende post gaan we verder met het afwerken van de badkamer! Geen foto met een sneak peek deze keer...  nog maar heel even wachten! Tot morgen!

1 opmerking:

  1. Wij lieten onze badkamer maken op maat, waarbij we heel veel aandacht besteedden aan de regendouche. Best prijzig, maar zijn geld meer dan waard!

    BeantwoordenVerwijderen