woensdag 5 maart 2014

De boom en de trap

Niet dat ik iemand ben die plankenkoorts zou krijgen. Ik bedenk mij wel of mijn haar wel goed ligt (in deze context wordt dat dan eerder: staan der geen DT-fouten in mijne post?). Een stresskiek, dat ben ik misschien wel met momenten. Maar 't was hoe dan ook lang geleden dat we nog eens keken naar "de statistieken" oftwel: wie leest er eigenlijk allemaal mee? En WOWSIE dat blijken toch wel behoorlijk wat mensen te zijn! Zelfs een (naamgenoot van) een Vlaamse komiek heeft zich ingeschreven op onze mailinglist! (of der dacht iemand grappig te zijn en ons in het ootje te nemen.)Wie je ook bent, je bent meer dan welkom! Wij worden helemaal warm vanbinnen dat jullie hier misschien iets kunnen (bij)leren,iets lezen wat jullie je ooit hebben afgevraagd. Ook als je gewoon even wil binnenkijken in het leven van een koppel doehetzelvende Leuvenaars, weest welgekomen. 

Zoals beloofd schrijven we vandaag over onze boom die verdween en hoe we de trap hebben aangepakt (want beide dingen hebben nogal lang op zich laten wachten). In any case, remember dat die boom van onze buurman-op-de-hoek nogal dicht bij ons perceel stond (lees: op het scheiden)? En dat we "nogal" dikke wortels hebben moeten doorzagen met de kettingzaag om onze riolering te  kunnenleggen? 


Deze dus 
In any case moest die boom weg. Dan ne keer, na de herfst, als er geen bladeren meer aan hangen, "maar niet nu". Tot het zo precies nogal hard begon te waaien enzo. Remember that, de afgelopen maanden? En aangezien we al die boom zijn wortels hadden doorgezaagd (of toch die aan onze kant), zou dat wel eens gevaarlijk kunnen worden. Dus belde Peter naar dienst Stedenbouw om nog eens te dubbelchecken dat we zeker geen kapvergunning nodig hebben. Er werd bevestigd dat, zolang de boom binnen de 15 meter bij ons huis staat, er geen vergunning nodig is. Dus heb ik een dossiertje samengesteld met een boel foto's van de situatie en hoe die boom, als die terug wortel begint te schieten, onze riolering zwaar kan verstoren en kapot maken. Gelukkig was buurman in kwestie wel thuis en begreep-ie mijn verhaal volkomen. Was zelfs opgelucht dat hij zelf niets moest doen (is best begrijpelijk, gezien het mannetje +90 jaar oud is), behalve een documentje handtekenen dat wij op zijn grond mochten die boom omzagen. En zo geschiedde. 

Nog een "voor" foto om in de sfeer te komen (iets meer dan een jaar geleden)
Nielsje klimt gezwind den boom in
De kruin is al voor de helft gesneuveld.
Papa kijkt toe van op de begane grond
Nog maar 1 tak"je" over
En er is er maar 1tje op ons dak terechtgekomen. Ja inderdaad, die laatste. Maar gelukkig geen schade. Statistisch gezien moet er altijd eentje naar de verkeerde kant vallen, toch? Enfin, alles kwam goed maar het was wel ff schrikken natuurlijk. Beter dat, dan op iemand zijn hoofd, denk ik dan maar.  

De laatste tak
De kettingzaag kwam goed van pas!

Schaamteloze reclame voor Stihl - Sterk Werk
Also: did you see my brother? Maaramaaikes mijn broer is stoer!

Boompje nog daar ...

... boompje weg!
Nielsje content (hij heeft een houtkachel, weet je wel...) en wij content. Véél meer licht binnen en geen schrik meer dat onze riolering kapot gaat. Buurmeisje was spijtig want ze zou de schaduw missen (gezien het ingesloten karakter van onze tuintjes door de huizen in de zijstraat wordt het vrij heet in onzenof, en dat is vrij letterlijk te nemen: de termometer ging vlot tot 50 graden vorige zomer). Maar we hebben de kerselaar netjes laten staan ook al is die ook niet reglementair. Wel wat ingesnoeid omdat die taken mijn schuifraam geselen bij harde regen en das ook niet zo aangenaam. 

Deze overhangende takken dus (foto van mei 2013)
Wat er in tussentijd ook nog gebeurd is (en niet bepaald even spannend is als een boom omzagen), is dus het behandelen van onze trap. Die hadden we 'naturel' laten leveren (kostprijsgewijs) en er gratis de behandelingsolie bij gekregen ("bij aankoop van twee trappen" en "bij onderhandeling door ondergetekende"). Dat behandelen was er niet van gekomen vooraleer we onze kitten in huis haalden (op 5 juli). Aangezien we nog nergens deuren hadden was het moeilijk (lees: onmogelijk met een hyperactieve kitten in huis) om de trap 8 uur vrij te laten om te drogen. Maar nu Kiwi er niet meer is, en we inmiddels ook deuren hebben, is het er dan toch van gekomen. Op een doordeweekse woensdag is mijn mams komen logeren en heeft ze trap 1 behandeld. Gezien onze hoge plafonds (3m30) en het feit dat de gesloten tredes 2 kanten hebben, was dat een vrij tijdroven klusje. Ook moesten alle tredes eerst lichtjes opgeschuurd worden. Van die eerste behandelingsbeurt zijn geen foto's van, gezien we allebei op ons werk waren dan. 

Trap 2 gebeurde gelijktijdig met het omzagen van de boom. Onderstaand wat sfeerfoto's. 


The master at work

Een kleine "peek" in onze badkamer

Niet voor mensen met hoogtevrees...
Verder ben ik naarstig aan het verder 'sleutelen' aan mijn projectje waarin ik dingen glanzend zwart verf. Onderstaande kader wordt niet glazend zwart, maar gewoon neutraal en mat wit geverfd (waarschijnlijk gewone muurverf). Deze komt namelijk in onze slaapkamer in het midden van de fotoschapjes. Als je een beetje naar beneden scrolt zie je bij de vorige-vorige post (van 15 januari) de leemte op de muur. 

Anderhalve euro in de kringwinkel van Zottegem. 

Voor de rest zijn wij achter de schermen naarstig aan het verder plannen (en bijsparen) voor de volgende upgrades aan ons huisje die nét niet meer lukten voor de verhuis. Er komt PARKET mensen! En een VESTIAIREKAST aan onze voordeur! Met een glazen binnendeur! En een DEUR aan de WC beneden. En een ingeplakte deur aan de kelder! Oooh hoe hard kijk ik daar naar uit! We hebben onze offerte getekend en maandag komen ze opmeten. Hoe geweldig. We delen sowieso alles met jullie, zoals gebruikelijk, the good the bad and the ugly. Stay tuned, het gaat er hier binnenkort weer een heel pak anders uitzien! Ciaociao

1 opmerking: