donderdag 16 mei 2013

De keukenvloer

Als je sneller werkt dan dat je kan bloggen, is dat dan een goed of een slecht teken? In any case is er weer veel te vertellen, dus zet jullie maar schrap! Laat ons onderaan beginnen; meerbepaald bij de vloer. De keukenvloer! Op een zonnige zaterdag gingen we, gewapend met indrukwekkend en krachtig advies van Terra Mia (waar we onze tegels gekocht hadden) aan de slag. 


Benodigde ingrediƫnten
Vooraleerst wordt de hele chap ingesmeerd met een primer opdat de lijm goed zou 'pakken' (niet op foto wegens, welja, te druk bezig met primer te rolleren). We hebben een extra flexibele soort lijm (superflex eurocol 709) nodig door onze vloerverwarming en ook gewoon extra veel lijm omwille van het grote formaat van onze tegels. Veel werk dus, maar onze pap gaat dapper aan de slag. Aanschouw 'de eerste steen':


1 cm lijm op de chap, .5cm lijm op de tegel

Netjes uitsmeren

... kammen

... tegel pas leggen en het spietje aandrukken met een tang
Op aanraden van Terra Mia professional Anne-Carole, gebruiken we een speciale techniek met plastieken spietjes om onze grote tegels vlak op de chap te krijgen. Onderstaande foto kan wat meer duidelijkheid scheppen:

Eerst de witte plastieken 'pootjes' onder beide tegels schuiven, dan de spietjes aandrukken
Verder hadden we ook nog een specialleke. Onder de lichtstraat eindigt onze 'nieuwbouw' ook wel gewoon keuken of acherbouw genoemd. En daar wisselen we van vloer: van tegels voor de keuken tot parket voor de living+bib. En daar zit een expansievoeg tussen, zoals trouwe en aandachtige lezers zich wel nog zullen herinneren. Daar tegel je natuurlijk niet zomaar over, en die voeg die plak je al zeker niet dicht met lijm (byebye werking expensievoeg!). Men losse dat als volgt op:

Je krijgt van Terra Mia een restje textiel die je over de voeg legt 
Dat stukje plak je aan beide zijkanten vast op de chap met de tegellijm.
Enn daarop tegel en parketeer je naarstig voort! 
Verder nog wat sfeerbeeldjes van hoe men tegels verzaagt (met de slijpschijf), hoe men zijn materiaal vol met lijm nog terug proper en bruikbaar krijgt (met heel veel water) en hoe de keuken er dan achteraf uitziet met een vloertje erop. 

Aan onze "achterdeur" komt een matkader gelijk met de vloer (zie gat)

Papsje aan het werk

Netjes rond de afvoer van ons keukeneiland (afwasmachine en afwasbak)

Mooooooi

Vader en schoonzoon aan het werk

Materiaal afkuisen door de afwasser van dienst

Tegels op maat zagen

Afgewerkt geheel - aanschouw de magische spietjes!
Daarna mochten we daar 7 dagen niet op lopen, gezien de lijm moet uitharden. Natuurlijk hebben die mannen van Immo D&N zich daar niet aan gehouden en hebben ze een hoop witte voetjes half afgebroken en spietjes kapotgetrappeld. Gelukkig niets onherstelbaars, maar wel weer iets waar ons hoofd niet bij kon. Ohja, en tegels afdekken? Nieuwe keukentegels afdekken? Met plastiek zeg je? Wat je daar nu zegt...! Daarna hadden Peter en ik het leuke taakje om alle voegen te controleren op lijm- en voetjesresten. Oh joy. Er waren er veel.

Links en rechts goed - midden: niet goed!

Stukje van een voetje + lijm. Cue the horror...

... en het cuttermes

Liefde is ... samen voegen uitkrabben

Wij smijten ons volledig!


De aanhouder wint ... kapotte kneukels!
Daarna alles nog eens dubbelchecken, je wil namelijk niet dat de beige/witgekleurde lijm komt bovenpiepen als je antracietgrijze tegels en voegsel hebt. Daarna volgt het mengen van het voegsel zelf. Helaas met de hand, wegens geen machinale menger die op ons boormachine past. Bummer.... Met een truweel voegsel mengen (stof + water) en zonder brokjes uitkomen, is een hele opgave. Zeker als je maar 35 minuten hebt om 5kg voegsel (daarmee kwamen wij voor de hele keuken toe) te verwerken aangezien die daarna te hard is om iets mee te doen! Veel okselzweet, veel blijven roeren (mijn specialiteit) en gelukkig kwam het goed. 

Flink mengen
Volgens mij zat er trouwens carbon black in dit voegsel (das hetgeen "mijn" mannen maken op de fabriek in Rotterdam - hierbij een shout out naar mijn allerliefste collega's Frits, Danny en Wouter!) - wat een gitzwarte smurrie was me dat! Onder geen enkel beding zonder handschoenen te gebruiken, wegens irriterend voor de huid, en onder geen enkel beding van onder je nagels uit te krijgen! Ondergetekende heeft nog steeds lekkere rouwrandjes...

En dan de voegen volstoppen met het plamuurmes

Ik zag twee verbouwers voegen smeren - oh dat was een woooooonder
Een foto van het afgewerkte resultaat zal ik hier posten samen met onze keuken zelf. Die wordt morgen afgewerkt!! Maar het is mooi. Heel mooi. En precies zoals we het willen en gedacht hadden dat het zou zijn !

Zoals steeds sluit ik hierbij af met een paar 'behind the scenes' foto's die niet zo heel veel met het verbouwen zelf te maken hebben. 

Smal mannetje op de ladder - ook wel Peter genoemd (aka my future husband)

Ondergetekende met normale kleren (geen werf-plunje) in het huisje. Never seen before.

Ons tuintje achteraan - roosjes roosjes roosjes (en druiven)
Volgende post zal omvatten: aansluiten elektriciteitskast, installeren stopcontacten en ventilatie ter voorbereiding van onze keuken het finale verslag van Immo D&N. Met als kers op de taart onze keuken zelf! Hoe nieuwsgierig ben je.....?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten