maandag 4 maart 2013

De achtergevel isoleren

Zondag hebben we de achtergevel geïsoleerd met powerwall recticel isolatiepanelen (die hebben aan weerskanten een dikke aluminium laag zodat zegeschikt zijn voor buitengevels). Het was veel puzzelwerk, maar Peter heeft dat goed gedaan ! Ondergetekende stond in voor het inlijmen van de op maat gezaagde panelen met isofix (alsook nog andere taakjes - daarover later meer want het is nog niet af!). Isofix is een soort isolerende lijm die uit een spuitbus komt (ziet eruit als roze pur schuim). Van alle nodige panelen waren er 2 die niet moesten verzaagd worden (en dan nog moest de tand -de panelen zijn tand en groef- eraf gezaagd worden). Maar het klinkt zo overdreven om te zeggen "we hebben ze allemaal moeten verzagen", maar dat is dus wel de waarheid. Het heeft dus nogal een tijdje geduurd. Zijnde van 9u zondagmorgen tot 19u zondagavond. Maar het is gelukt, we zijn klaar voor Reynaerts. Oefkes. En dan nu de sfeerbeeldjes !

De beginsituatie (met nog de barricade om de dorpel te sparen)

De dorpel netjes afgedekt met plastiek tegen druppelende lijm
De isofix - moooooooi
*product placement*  Die isofix moet minstens 5 minuten drogen. Maar na 9 minuten issie hard. Moeilijk dus als je geen kookwekkertje op de werf hebt (who does?!) dus in het begin wachtten we niet lang genoeg, en 1 keer bijna te lang gewacht. Goed de stopwatch in de gaten houden dus, want ja het komt nauw! Het gaat echt veel beter als het wat 'droger' is -zijnde 5 a 6 minuten wachten. Als je niet lang genoeg wacht, komt de plaat gewoon weer los na het aandrukken. En dat is niet de bedoeling. Wacht je te lang, dan krijg je hem niet helemaal vlak gedrukt. Tenzij je er met een plankje en een hamer op gaat meppen. Dan lukt het misschien wel. Don't try this at home. Them glue, it stinky. Very stinky. 


Vooraleerst de poutrel mooi uitvullen zodat er geen koudebrug is. 
De poutrel is 6cm diep, de panelen 6cm dik. Scoooore !
Poutrel halfweg uitgevuld
Poutrel verdwenen - schaamteloze reclame voor Recticel (goeie platen!)

Platen goed aandrukken
Mooi mooi - halfweg de eerste laag (ongeveer)

Alle kieren afplakken met aluminium-tape

Die aluminium tape komt op rollen van 50 meter. No way dat wij zoveel nodig hadden. We zijn dus extra zorgvuldig geweest en hebben ook laag 1 netjes afgeplakt. Wat eigenlijk niet helemaal nodig is, maar als het materiaal toch voorhanden is, en nergens anders nodig: waarom niet? dachten we zo. Je kan gerust de extra goedkope tape nemen (het kleeft toch!) want die van recticel zelf is pokkeduur. En niet nodig. Zolang het alu is, en het plakt, zit je safe!

Netjes afgewerkt !
En dan voor de echte die-hard verbouw-fans en wannabe kenners: de waterkering doe je zo. De DPC van de achtergevel laat je schuin naar beneden komen. Dus de recticel panelen ook schuin afzagen en de DPC een centimeter laten uitsteken uit de isolatiepanelen. Dan zit alles safe !

Waterkering
En voor de niet-zo-die-hard fans van de verbouwing, maar wel voor wie de romantiek van verbouwen kan inzien (je spendeert héél veel tijd met z'n tweetjes en moet goed (kunnen) samenwerken), maw voor de fans van Team PeterSil is er deze foto. In koor allemaal: *ooooooooooh*


Peter & Silke sitting on the stelling, k-i-s-s-i-n-g. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten