donderdag 1 mei 2014

Om te verven: verf!

Zoals beloofd een update over onze geschilderde living! Peter nam een ganse week verlof om dit klusje te klaren, anders waren we een paar weekends achtereen bezig en in het stof aan het wonen, en dat zag geen van ons twee echt goed zitten! In de weken voor De Grote  Verfweek moesten we nog een en ander voorbereiden. Onze nieuwe voordeur en raam in de voorgevel waren namelijk nog niet afgekast of uitgeplakt, dus dat moest eerst gebeuren. Aja, want anders kan je daar niet verven, toch? 

De lege rolluikkast werd eerst met OSB afgekast, dan met gyproc, incl. dampscherm! 
De afkasting rond het raam wilden we goed stevig maken, zodat we daar een gordijn kunnen aanhangen. En aangezien we er nog niet uit waren of dat in het raamkozijn (bovenaan) of op de muur boven het raam zou komen, heeft Peter overal OSB voorzien. 't Is dan dat gyproc geen gans gordijn kan dragen op z'n eentje. 


De spleten tussen gyproc en bestaand pleisterwerk werden netjes met gips afgewerkt. 

Like a pro!

Waar vroeger de klos voor het raam zat, gaapt nu een groot gat. 
Ik heb het gat netjes afgemeten, een wapeningsnet op maat geknipt en dat heeft Peter in het gat ingepleisterd. Zo een dikke laag pleisterwerk heeft wat versteviging nodig. En door dit stukje wapeningsnet vermijden we dat op termijn barsten komen in het pleisterwerk op die plaats. 


Wapeningsnet
Ons raam had, uiteraard, ook nog geen vensterbank. Bij het uitbreken van het raam was deze mee uitgehaald, en ook gesneuveld. De keuze voor een nieuwe vensterbank was vrij snel gemaakt: dezelfde composiet als het werkblad in onze keuken. Die liggen vrij ver uit elkaar dus het is niet bedoeld om te 'passen'. Het was gewoon een keuze die we al een keer gemaakt hadden (pierre bleu) dus we wisten dat dit mooi zou zijn. We wilden geen hout, hoewel we dat overwogen hebben. Ik zet namelijk graag plantjes op de vensterbank, en hout afstoffen is niet mijn leukste hobbie. We wilden een vensterbank in een neutralle tint zonder al te veel franjes. Echte natuursteen vonden we wat overkill, waarop Peter opperde dat hij bij Celis natuursteen hetzelfde wou bestellen als ons keukenblad. En zo geschiedde. 

Vensterbank netjes in een mortelbedje
Hierboven zie je al dat het raam inmiddels is afgekast in gyproc, compleet met hoekprofieltjes om nette randen te maken. Hieronder nog een detailweergave:

  

De voordeur onderging hetzelfde lot, maar dan zonder OSB want daar moet geen gordijn of extra versteviging voorzien worden. De voordeur bood iets meer uitdaging omdat de klossen in een ongemakkelijk tegenhandse hoek zitten, maar Peter speelt het toch maar weer klaar. Een beetje (veel) lof voor mijn hubby, die het toch maar weer doet. 

Mooie gyproc omkasting
 Ongeveer in het midden van bovenstaande foto zie je het gat waar de klos voor de vorige voordeur zat  


Waterpas ondersteboven een gyprocplaatje placeren, in een ondersteboven gelegd pleisterbedje. 
Ook hier weer hoekprofieltjes voor nette randen
Daarna was het (eindelijk) tijd voor de échte verf-voorbereidende werkjes. Ja, dat blijft maar duren hé? Dat vonden wij ook. Zucht. Aangezien onze living al helemaal leeg was voor het plaatsen van de parket (de werkjes hierboven hebben we nipt kunnen afronden voor het parket kwam), konden we meteen verder.  We voorzien uiteraard de nodige beschermende lagen voor ons gigantisch geweldig mooi parket waar we superverliefd op zijn. Nog een beetje meer schaamteloze reclame voor D&M Parket! Hoe durft ze toch weer :p Maar als het goed is, zeggen we het ook, nah.  


Rollen paarse geperste vezels met een laagje plastiek op de onderkant. Van denaldi!

Keldergat dichtplakken

Keuken afschermen. 
 Dit alles was nodig omdat er nogal wat geschuurd moest worden. En dat bedoel ik niet sarcastisch. Maar wel voor echt. Er was schandalig slecht geplakt, dat wisten jullie al. Onze gyprocplafonds waren nog schandaliger en belachelijker 'afgewerkt'. En het pleisterlaagje bovenop de uitgekapte en opnieuw dichtgemetste schouwen was nog schever en hadden ze vol bulten, putten en golven achtergelaten, dat we er op den duur zeeziek van werden. Wij wilden de muren natuurlijk allemaal glad en mooi afwerken, dus moest er geschuurd worden. Véél geschuurd. 

Sfeerbeeldje tussendoor: vingerdikke stoflaag op de vensterbank. 
Jezelf goed beschermen tegen inademen van stof en gezoem van schuurmachientjes: muy importante!

Nog een sfeerbeeldje tijdens het schuren. 

Helaas... Plastiek heeft toch niet helemaal gewerkt!
Na 2 dagen schuren is het tijd voor afstoffen van de muren (ja, écht), afkitten van de gyproc plafonds op de pleistermuren en opvullen van enige diepe putten met polyfilla. 

De living is weer helemaal netjes én opgeschuurd.
Daarna was het echt tijd om te schilderen. 

Peter is er helemaal klaar voor!

Doodcontent dat hij eindelijk mag verven!
Nadat de eerste laag primer erop zit, steekt mij die houten boog tussen bib en living zo hard in mijn oog, dat ik prompt beslis om die ook te verven (dat stond niet op de planning, namelijk). Peter haalt het olijfgroen van de keukenmuur boven, en ik ga aan het schuren. 

Jawel, dit is een werf-outfit! Don't judge. 

Buh-baai ugly cherry wood!!

Touch-up na de tweede laag
Manu van het parket hadden we gevraagd om schilderplinten te zetten, en met opzet geen houten parketplinten. Om de eenvoudige reden dat je onze plinten eigenlijk bijna niet ziet. Er staat respectievelijk tegen de vier zichtbare muren in onze living: een boekenkast, een bureautje en een gigantische zetel. Enkel aan de wand waar de TV aan hangt, is de plint zichtbaar. het leek ons dan ook niet echt nodig om houten plinten te zetten, plus het is best leuk als je die kan meeverven met de muur. En zo geschiedde: 

Zelfs in verstek in het hoekje achter de zetel!

En aangezien ik nu al meer dan genoeg geleuterd heb over de 'voor', komt dan nu (eindelijk) de enige echte 'na' foto: 

 Ta-daaaaaaaaaaaah
De verfkleur op de (accent)muur achter de zetel, is Artisjok van Levis. Op de boog zit (zonder primer, want het moest plots rap gaan) Olijf van Levis. De andere muren verfden we in een onbestemde letter-en cijfercode verfpot van de Gamma. De plafonds ook in Gamma-verf, maar nét iets strakker wit. Ook al zie je het verschil niet zo heel goed, achteraf. We zijn super-blij met het resultaat. Geen lelijk paars meer op de muur! Eindelijk kleuren die we zélf willen en gekozen hebben. De tuinarchitect die offerte kwam maken, vond ons huis 'modern Scandinavisch'. Jaja, daar kunnen we wel mee leven! 

Zoals gebruikelijk sluit ik a met een foto van hetgeen op til is. En omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, laat ik jullie raden naar wat er door ons badkamerraam te zien is. Ohja, Peter is trouwens ook as we speak de keuken aan het verven. Je ziet, stilzitten, daar doen we niet aan mee. Tot snel!! 3 opmerkingen: