donderdag 7 februari 2013

De regenwaterput - Vleminckx

Op een rustige zaterdagochtend ergens in Heverlee, ligt een (toegegeven, ietwat rommelige) tuin er leeg en verlaten bij.
Onze tuin, voor het eerst sinds lang een beetje opgeruimd: alle bouwmaterialen en afval liggen netjes achteraan gestapeld. De mussen in de haag genieten vrolijk tsjilpend van het weidse uitzicht.
De rust duurt echter niet lang. Iets na negen arriveert er een kolonne zware voertuigen van Vleminckx uit Herent, genoeg om desnoods de hele straat mee te blokkeren. (maar gelukkig werden ze allemaal netjes geparkeerd)
Van links naar rechts: een camionette (niet op de foto), een containerwagen, een grote kiepwagen (Dirk, als je dit leest: het was een AJK Hydro Dumper ;-) en in de verte nog een vrachtwagen.
Bij zo'n spektakel komen niet enkel de buren op straat om een kijkje te nemen, ook uw verslaggever wou dat allemaal wel eens van dichterbij bekijken. Wat zit er in die container, bijvoorbeeld?
Een graafmachine, zowaar! Een kleintje, en wel om een goede reden: ons tuinpoortje heeft een doorgang van 2 meter en 2cm. Deze graafmachine is exact 2 meter breed. Een goeie chauffeur krijgt die dus (hopelijk) net in onze tuin binnen.
En op de hoek van de straat, enkele meters verderop (ongeveer waar de betonpomp stond, herinnert u zich nog?) staat op een vrachtwagen met kraanarm de oorzaak van al deze drukte: een mooie regenwaterput van 7500 liter: 2 meter hoog en 2m30 in diameter (binnenmaten)
Nu nog groot, opvallend en indrukwekkend op de vrachtwagen, maar straks helemaal verstopt in onze tuin.
De graafmachine is zonder problemen, met een hele centimeter vrij aan elke kant, de tuin ingereden. Daar was ondertussen de laser opgesteld om de diepte van de put te kunnen meten. Dat komt nogal nauw, want onze regenwaterput ligt ver van de voorgevel, een eind in de tuin. Dat betekent dat we de put exact diep genoeg moeten steken, zodat het regenwater netjes met een beetje helling tot in de put kan lopen. Je zou denken: dieper is dan beter, toch? Maar zo simpel is het niet: als de put vol is, moet hij ook kunnen overlopen in de riolering op straat. Opnieuw met voldoende helling. Zit de put te diep, dan kan de overloop niet meer hellen tot aan de riolering op straat. Die combinatie zorgt er voor dat het allemaal niet te veel centimeters mag schelen. Gelukkig hadden we het niveau netjes vooraf uitgezet, dus de laser opstellen kostte niet te veel moeite.
Op onze vraag is de bovenste laag zwarte aarde in onze tuin gebleven. Dit kunnen we dan gebruiken om boven de put weer aan te vullen en waar nodig de tuin weer een beetje te nivelleren. Het ligt er namelijk momenteel nogal heuvelachtig bij.
Het graafwerk vordeert vlot. Na een dik half uur is de put al grotendeels uitgegraven
Graaf graaf graaf. Ze doen dat goed, die mannen (en vrouw!) van Vleminckx.
Na een tijdje zit die indrukwekkend grote dumper op straat aardig vol. Maar gelukkig is het gat dan gegraven:
Netjes op diepte en vlak uitgegraven. Een put van 2m60 in het vierkant, en ongeveer even diep!
X marks the spot
Cue de put. Een kwaliteitsproduct uit West-Vlaanderen: Olivier beton in Anzegem. (die leverancier heeft Vleminckx voor ons gekozen, dus daar zaten wij voor niets tussen). In eerste instantie waren we van plan om een plastieken put te nemen. Dat had onze architect ook zo in ons lastenboek geschreven. Vooral dan omdat we een héél smal tuintje hebben, en we niet hadden gedacht of gehoopt dat we een betonnen put daar zouden in krijgen. Maar gezien de kostprijs hebben we dan toch een paar grondwerkers laten komen om de tuin te komen inspecteren. Van alle 2 een offerte gekregen, en voor degene gekozen die het meeste vertrouwen wekte: Vleminckx. Nog even op een rijtje waarom we uiteindelijk niet voor een plastieken, maar wel voor een betonnen put hebben gekozen :
  1. Kostprijs. Een plastieken regenwaterput van 5000-7500 liter kost ongeplaatst al gauw bijna 1600 euro (+btw) Voor minder geld heb je een betonnen regenwater put, geplaatst en al.
  2. Een plastieken put is minder zwaar en daarom wat gemakkelijker te plaatsen. Sommige modellen kunnen zelfs uit elkaar gehaald worden, zodat je ze door je huis naar de tuin kan dragen. Echter, of het nu beton is of plastiek, als je put 7,5 kubieke meter groot is, zal je toch 7,5 kubieke meter moeten uitgraven. En daarvoor vraag je best een grondwerker, want dat is een diepe put. Als die toch komt, kunnen ze even goed meteen de goedkopere betonnen put in het gat heffen.
  3. Tot slot: regenwater is lichtjes zuur, in tegenstelling tot leidingwater. De kalk in het beton helpt om het zure regenwater te neutraliseren, waardoor het minder corrosief is voor je waterleidingen. Bij een plastieken put moet je het water nog achteraf neutraliseren.

Hier staat hij nog op straat, aan de andere kant van de haag. 
Dan is het tijd om heel even de hele straat toch te blokkeren: de kraan op de vrachtwagen heft de put in het gat:
Hij kan net over de haag!
Dan goed mikken bij het neerlaten
Netjes in het gat!
Enkel nog een beetje draaien, zodat het mangat mooi haaks staat.
En dan zit de put er in! Mangt mooi haaks geplaatst, en helemaal waterpas op de grond. Helemaal top vakmanschap! Dan even nameten of hij op de juiste diepte staat. Het scheelde enkele centimeters, maar dit soort grond werk is geen millimeterwerk, natuurlijk. :-)
Smalle maar diepe gaten, die nog opgevuld moeten worden.
En als alle gaten aan de zijkant weer aangevuld zijn, is het tijd om de graafmachine weer buiten te rijden. Opnieuw goed mikken, maar ze geraakte opnieuw netjes door het poortje. Boven het putdeksel is de aarde nog niet aangevuld. Dat doen we nadat het mangat opgemetst is en alle rioolbuizen op de put zijn aangesloten.
Ziezo, op een dikke 2 uur zit de put in de grond! Goed werk van de mannen van Vleminckx! 

1 opmerking:

  1. Dag Peter, zou je nog weten hoe diep je regenwaterput zit? Is hier gras over geplaatst of terras?

    BeantwoordenVerwijderen