maandag 1 oktober 2012

D-Day 2 (dat had je niet verwacht hé?)

Als je dacht dat hetgeen ik gisteren gepost had al spectaculair was, dan wist je nog niet dat er NOG een hele dag verbouwen in het weekend paste, en dat je die foto's nog tegoed hebt ! We beginnen, zoals beloofd, met wat "behind the scenes" foto's van schaft-tijd en pintjes-tijd. Vooraleerst: hoe doet men een pintje open met een truweel? 
Men zet de truweel onder de kroonkurk

Daarna wipt men deze met een krachtige beweging omhoog. 

Daarna wordt er gegeten op respectievelijk de bak van de slijpschijf / boorhamer

En op de groene bak KGA (waar overigens niks in zat, nvdr)
En dan nu, without further ado, de rest van onze progress van afgelopen weekend !

De Keuken:
Zaterdag nadat ik al naar huis was gefietst (de mannen waren met de auto gekomen vol materiaal - maar plaats voor 2), hadden Peter en papa nog even de toer van het huis gedaan om te zien wat er nog kon gebeuren de zondag. Gezien het dak er helemaal af gaat vanaf de (niet meer bestaande) inbouwspotjes was papa erg nieuwsgierig naar het plafond daar. Dus dan heeftie maar een gaatje gemaakt. 

Ziedaar, een gaatje in het plafond. 
 De verdere nieuwsgierigheid (en de aanwezigheid van de boorhamer) leidt tot de ontdekking van een reeds aanwezige poutril, precies op de plaats waar wij er ook twee gaan steken. 
Ziedaar een poutril die komt piepen.

Het gaatje wordt groter gemaakt, en al het vals plafond inclusief isolatie gaat eraf. 

Alle balken worden eraf gehaald door vader en dochter.

Ook de "lichtkoepel" moet eraan geloven. 
 No worries, boven die lichtkoepel (eigenlijk gewoon een enkel glas raam) zit er nog een golfplatendak (nog meer asbest) met vlak erboven een doorzichtig stuk golfplaat. Zeer esthetisch en vooral lekker isolerend enzo. 

Golfplaten dakje waar je door kan kijken. 

Mooi blootgelegde poutrillen (ja het zijn er twee! - dikke muren)

Maar we blijven rustig voortboren met die boorhamer en maken nog wat gaatjes.
 En toen kreeg ik het een beetje warm. Die muur draagt. As in: daar staan nog twee verdiepen op. En pap die bleef maar boren en gaten maken. Tot ik erdoor kon kijken. Op de vraag of alles nog zou blijven staan, was het antwoord "peut-êt que oui, peut-êt que non". Wist ik veel dat er boven die twee poutrillen NOG een balk zat. Precies evenwijdig en op dezelfde plaats als het raam in de voorgevel. Vroeger was dit dus de achtergevel waar er precies op dezelfde plek als vooraan ook een raam zat. Met dus boven dat raam nog een balkje. Oef. 
En toen was er (nog meer) licht !
De Bibliotheek:
Nadat de muur tussen de gang en de voormalige living vakkundig werd verwijderd door Peter en Niels, konden we verdergaan met het uitbreken van de vloer. We willen namelijk graag, als een soort "ode" aan de "oude" toestand van ons (je mag het zeggen: oude) huis een deel van de vloer recupereren. Dus de betontegels die we het mooiste vinden gaan we in de inkomhal en gasten-WC leggen. Die moesten dus voorzichtig zonder beschadiging worden uitgebroken. 

Pap boort alle boordjes weg

Even poseren met die vette boorhamer. Nice !
 Daarna scheppen Peter en ik voorzichtig en vakkundig alle tegels los van de zavel. Gezien we een patroonverband willen leggen, zoals ze er oorspronkelijk ook lagen, sorteren we de tegels al: boordjes, bloemetjes en rode tegels. We kappen er het grootste deel van de mortel al af en voeren ze met de kruiwagen naar het terras (waar vroeger het schop stond) waar we ze netjes opstapelen en met een plastiek afdekken. 

Netjes de tegels losscheppen

Een heel groot stukje vloer
Netjes per soort leggen
Terwijl wij daarmee bezig zijn, doet pap naarstig verder in de keuken en aan het losboren van de muur rond de poutril. Terwijl wij daarvan het puin ruimen, sloopt hij ook nog het houtskelet rond de trap en de beide binnendeuren die daarin verwerkt zitten (die naar de gang; die nu niet langer een aparte ruimte is, en die naar de kelder). 

De Living: 

Gyproc losbreken

Deuren weg
Daarna was het tijd om welverdiende pannenkoeken te eten, te douchen, en voor pap om terug naar Izzy te rijden. 

De verwondingen op een rijtje gezet was het een uitermate goed weekend. Ik kap in de muis van mijn linkerhand met de kaphamer terwijl ik betontegels aan het "kuisen" ben, ik loop tegen de schoren aan en heb een mooi vierkantje blauwe plek op mijn dij, Niels krijgt een braamke glas in zijn hand bij het uitbreken van de ramen in het schop, Peter heeft een snee in zijn wang  van tegen een ijzeren staaf aan te lopen en een blauwe plek op zijn hand -ook van de betontegels, en papa krijgt een flinke brok gyproc/gips tegen zijn scheenbeen. 

Woensdag verfvergadering met Britt (en nog zoveel puin om te ruimen!) om het plan van de stabiliteitsingenieur te bespreken. Zo kunnen we alles bestellen bij de bouwstoffer voor al pap de volgende keer komt logeren. Stay tuned !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten