vrijdag 15 november 2013

De Voordeur

Zoals beloofd in de vorige post, komt hier een update over onze voordeur. Want, jawel: die is niet meer! 
Be Gone !
Om onze lelijke voorkant te kunnen updaten, moesten we natuurlijk eerst even Dexter uitnodigen, kwestie van te vermijden dat héél ons kot (weer) onder het stof kwam te zitten:


Spooky! (please kindly ignore the mess op de zetel)
Maar, eigenlijk moeten we dan zelfs nog een beetje verder terug in de tijd, want ik wil aan de binnenkant van onze voorkant beginnen (if that makes any sense. At all). Remember this?

Papsje breekt de vloer uit (dated: 30/09. Vorig jaar.)

Remember dat we deze wilden sparen? 

En dat we ze dus heel voorzichtig, handmatig, hebben losgepeuterd?
We waren namelijk nog iets van plan met deze tegels. Zijnde: ze opnieuw gebruiken. Want: moooooooooooi! Toch? Anyway, we (papa) did it. Aanschouw het harde werk van 13 juni. Remember 13 juni? It hot, very hot!

Mortelbedje maken

Nauwkeurig de randjes klaarleggen als kader van de rest van de tegels

Verzonken deurmat opvullen en recht leggen

Raampje open. Did I mention it was warm? Hot!
Af en toe hebben we met de tuinslag de tegels en mortelbedje met wat waternevel "besproeid" om te vermijden dat alles te snel zou drogen en niet sterk genoeg zou zijn. Tip van de paps!

Patroon van de tegels dat klaarlag netjes in het mortelbed kloppen

Ma ziet ne keer hoe schoon!

Nobody puts daddy in the corner

Trapsgewijs komen we er wel

Re - 

-sult !
Al zo geschiedde het warme weekend van 13-14 juni. Restte ons nog om het toilet te installeren. Dat duurde nog tot (shame on us) september, gezien het toilet boven up and running was en het onder ons tweetjes eigenlijk niet nodig was. Also: other more pressing stuff to do around the house :)

Foto's van the making off heb ik niet, gezien ik dan weg was voor het werk en mijn hubby dat op zijn alleentje geklaard heeft. Ik heb wel de waterleiding naar het spoelreservoir klaargehangen. But that's it. 


Enkel een beeldje dus van als het al af was (met een kleine kitten in huis op je eentje klussen = geen handen over voor foto's!). 

Zélfs al met een beetje (niet-permanente) "art" aan de muur EN een lamp!

Mooi!
Onze voordeur konden we niet kopen bij onze gebruikelijke buitenschrijnwerkman, om de eenvoudige reden dat die alleen aluminium doet. En wij wilden hout, warm hout (uiteindelijk hebben we meranti gekozen). En ik had (hoe dwaas dat ook mag klinken) best wel vertrouwen in die Limburgse schrijnwerkers! Wat rondgemaild en enkele offertes binnengekregen die ons diep deden zuchten. Dat kon allemaal beter (goedkoper). Voordeuren zijn verdomd duur! Dus belde mijn collega Ina uit Millen, Riemst naar haar schrijnwerker (die trouwens ook alleen maar alu doet) om te horen of hij niet iemand kon aanraden. Blijkt dat veel mensen die nu landelijke pastoriedingen bouwen, ook alu schrijnwerk kiezen, maar ook altijd een houten deur willen. Dus hij werkt standaard samen met een houten schrijnwerker om voordeur in zijn werven te zetten: Greven NV. What are the odds?! Meteen gemaild, met de referentienaam duidelijk in de verf gezet, en offerte laten maken. Prachtige prijs, boeken die handel! Dus kwam de Jos op een avond in augustus meten. Leuk detail: de priester die ons huwelijk heeft ingezegend, heet ook Jos. Zorgde voor enkele verwarringen (à la "de Jos heeft gebeld" en "de Jos komt morgen langs"). 

Met de deuren-Jos leuk gekletst over "de stielmannen van nu" en "die Polen die alles komen f*cken" (pardon my French). Hijzelf zit al 45 jaar in het vak met zijn drie broers en, amaaikes, ze kunnen er wat van!! Goed geplaatst, correcte offerte + factuur; wat wil ne mens nog meer? Rest nu eigenlijk niks anders meer dan de "na" te tonen van onze voorkant, right? 

Tijdens de middagpauze is Peter op de dag van installatie snel een foto gaan maken

De hele voorgevel, inclusief onze nieuwe brievenbus
Op deze laatste foto is het hout al netjes in de olie gezet (was enkel met een grondlaag geïnstalleerd op onze vraag - kostprijsgewijs, weet je wel?). Dat ging zo :


Eerst netjes afgeplakt met de ALLERbeste blauwe afplaktape van Tessa

Ziet u het verschil? Flink zo!

Nog meer schaamteloze reclame, voor Xyladecor, supergoeie honingbeits!

Mijn hubby in actie
Op die onderste strookje van die laatste foto zie je nog ons erfstuk van een gordijntje hangen, dat we door hoge nood terug hadden omhoogehesen met twee nageltjes in de muur. Het raampje in de voordeur hebben we afgeplakt met een doorschijnend folietje dat ik op het werk gescoord had (met dank aan collega Ine, zelfde Ine die Greven had aangeraden). 
Die bankkaart kan ook iets anders dan geld uitgeven!

Zonder bubbeltjes!
Het raam zelf, daar zijn we misschien op termijn nog iets anders van plan voor privacy, dus daar hebben we een folietje op waterbasis opge-"kleefd" dat er zo weer af kan als we dat zouden willen (pas op, daar komt de reclame weer): maar 11 euro in de Gamma, en zelfs nog minder als't Bompie zijne verjaardag is!

Op maat knippen, tegen het raam duwen en flink nat maken met een sponsje

Daarna met een trekker alle luchtbelletjes eruit wrijven
Het leuke is dat je dus helemaal niet moet inzitten met bubbeltjes, je kan zo veel als je wil het folietje terug losmaken en opnieuw de lucht eruit duwen met je trekker. Thanks for the tip Stijn & Nathalie!

Tadaaaah

Zeg nu zelf: veel beter, toch? 



De opmerkzame kijker ziet dat het rolluik weg is; hebben we bewust zo gekozen. Meer daglicht is altijd beter, en rolluiken naar beneden vind ik maar beklemmend. Liever een warm gordijntje dan. 

Zoals gebruikelijk sluit ik deze post af met een "behind the scenes" foto en een tip van de (deze keer proverbial) sluiter opgelicht voor de volgende post: 

Mid-project (aka openheart churgery)
In other "Once in a lifetime experiences": zaag eens een trap in stukken (remember?) zaagden we deze keer een paar stoelen in twee. Next up also: binnendeuren (jaja, plural!) en er werd geverfd in de keuken! Stay tuned! You know you want to... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten