maandag 22 oktober 2012

Debacker-Vynckier 8m

8 meter staal werd de zaterdag omhoog gehesen. Met de hulp van het liftje, papa, Niels, Peter en Jonas. En de morele steun van mama en Jolijn (en jullie allemaal, natuurlijk!). Maar het is gelukt, ze zitten erin! Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad (we -lees: papa- waren het om te beginnen al niet eens met de studie van de ingenieur over hoe de poutrillen -al dan niet- moesten worden ingemetst, zijn antwoorden lieten lang op zich wachten zodat het tot op het laatste nipje onduidelijk was of ze nog op tijd besteld en dus geleverd konden worden) en op de dag, die we hier makkelijkerwijze C-day (as in: construction day) zullen noemen, was het ook niet makkelijk. De een kreeg het warm onder de vorm van wat okselvijvertjes, de ander kreeg hartkloppingen, nog een ander moest even naar buiten (ondergetekende) om te hyperventileren, en nog een ander moest een pintje hebben. Without further ado : the story. 

De pre-voorbereiding:
Vrijdag kwam Van Meerbeeck Metalen, groothandel staal uit Hoogstraten (een absoluuuute aanrader! Danku Jill! zie ook http://www.vmmetalen.be/). Een halve ton staal kwamen die brengen. Aanschouw : 
Een kraanwagen

8 meter staal
Peter en ik zijn vrijdag heen en weer gereden van ons werk om de leveringen van zowel de poutrillen als de bouwstoffen te superviseren (en betalen). Dus wij waren al goed in de stemming. Gelukkig verliep het allemaal vlot. Het staal en de 9 palletten bouwstoffen (stenen, cement, stalen netten, ytongblokken, een big bag metserszand, stepocs, ...) pasten allemaal nét in ons tuintje. Bij aankomst van de paps en de broer zaterdagmorgen werden de poutrillen meteen naar binnen gedragen om ze klaar te leggen. Dat ging ongeveer zo (denk er de schuifelende voetjes maar bij):

130 kg voor 1

En toch ging dat wondervlot
De Voorbereiding:
We beginnen met een overzichtsfotootje van hoe we begonnen zijn. Twee gelijke muurtjes aan elke kant, met twee poutrillekes ertussenin (die recht op de bakstenen steunen, afgezien van een beetje pur schuim om te "isoleren". Dat even terzijde). Die moesten er uit want het gat komt veel hoger en wordt veel groter en het linkse muurtje gaat weg. Helemaal (de nieuwe trap zal namelijk een stuk minder steil zijn en dus verder uitkomen). Waarop draagt de nieuwe poutril dan op, vraag je je af? Op niets. 't Is te zeggen: een stukje IN de muur van onze lieve buurvrouw Margrietje. En langs rechts op het 'penantje' dat blijft staan (hoor je die bouwvakkers-lingo?!). 


De beginsituatie

Stelling zetten
 Daarna moesten we eerst een gat maken in het dak. Om het gat in de muur te kunnen maken. Als je nog kan volgen. Niels klimt uit het "badkamer"raam op de eerste verdieping (nu is daar natuurlijk nog geen badkamer) en klimt op de glazen golfplaten. Met de slijpschijf zaagt hij alle tirlefons af waarmee de golfplaten aan de houten roostering zijn verankerd. Dat geeft een spectaculair (en stoer) zicht:

Schaamteloze reclame voor G-Star

De buren dachten waarschijnlijk: wat een dikke duiven

Gaatje is gemaakt

Maar het gaatje moet groter

Nog meer slijpschijven

Daarna het gat een beetje groter maken

En nog een beetje groter...

Netjes het gat in de muur van Margrietje afkappen
Wat er verder ook nog moest gebeuren als voorbereiding, was het opschoren van alle dingen die konden "instorten" of naar beneden vallen bij het groter maken van dat gat. Onder andere het opschoren van de muur erboven. Daarvoor maak je drie gaten in de muur, steek je daar een korte poutril door en schoor je die op. 
Met de drilboor in de achtergevel

Tot je een gat hebt

Even checken of alles goed zit

Houten spietjes toevoegen tot het waterpas ligt

Dan een houten balk toevoegen en de schoren opdraaien
 En dan heb je een muur die draagt op de poutrillekes en de houten balk + schoren en mag je daaronder doen wat je wil. Dan ook niet vergeten om het raam in de muur te spannen, zo kan daar ook geen "speling" op de stenen meer zitten. 

Zo dus
En dan ook nog, vanzelfsprekend, het kelderplafond opschoren. Anders schoor je alles op de vloer, maar kan die daaronder nog zakken. Niet goed dus. Daar begin je best mee! Die schoren staan best van al netjes op dezelfde plaats als de schoren die er vlak boven staan (veel meten, tellen, rekenen en aftekenen) voor het volledige effect. 

De mannen aan het werk
De poutril: 
Voor het echte werk-werk dan, het "steken" van de poutrillen, laat ik de foto's spreken. Mede omdat ik er niet de hele tijd bij was -zie ook bovenstaande ontboezeming in deze post. Voor de mensen voor wie het nog onduidelijk is: er komen 2 HEA180s naast elkaar mede omdat de muur zo breed is en de roostering van het plafond in de poutril komt (tegen de "ziel" van de H-vormige ligger). Als ze niet rot zijn. Wat bij ons het geval was (maar dat even terzijde; dat komt wel goed en wordt weldra gefixt). En dan nu de foto's. 

Jonas schiet al meteen in actie en beklimt de stelling

Overleggen over het hoe en het, welja, nog meer hoe we dat gaan doen. 

Vader en zoon aan het "liftje" aka karretje


Nog een beetje hoger, zei de Apple-man

Nog een beetje hoger, zei de Ingenieur
 Ziedaar poutril N°1 steunen op Margriet haar muur:
Dat ziet er goed uit, zei de andere Ingenieur
Van poutril N°2 heb ik geen foto's van het liftje of de mannen in actie. Dat lukte helaas niet, gezien de strijd nogal heet en hevig was met dat ding. Maargoed, ze zitten er allebei in!

Het resultaat:
Gezien het ruim 19u was toen we klaar waren en de poutrillen veilig genoeg daarboven 'hingen' in de lucht, was het te donker om jullie te laten zien hoe het er allemaal uitziet. Maar toch hier even een kleine glimps van de poutrillen "in actie".


 


Ik post dan -van zodra beschikbaar- de foto's van het opmetsen van het "penantje" en het opvoegen van de poutril tot tegen de achtergevel. En van het uitlengen van de rotte houten roostering. Zodat het huis niet meer "op poten" moet staan en de vloer kan worden uitgegraven, zodat de riolering kan gelegd worden en de vloerplaat kan worden gegoten, bijvoorbeeld. Wij doen naarstig voort!

woensdag 10 oktober 2012

PRAKTIES - Deel 2 : Een lening en een architect zoeken

Afgelopen weekend werd er, zoals je wel kon merken, niet getravakt. Als je toekomstige ingenieur en trouwfotograaf is, kan het wel eens voorkomen dat je alleen wordt achtergelaten. Alzodus gebeurde vorig weekend. Dus is er weinig progress te melden. Dit weekend wordt er afval afgevoerd naar het containerpark en nog wat meer opgeruimd binnen voor de grote dag : zaterdag 20 oktober. Dan worden de poutrillen gestoken (of in het mooi Nederlands: stalen liggers). 

Om jullie toch niet helemaal op jullie honger te laten zitten, volgt hier deel 2 in de reeks "PRAKTIES", waarin ik wat meer insight verschaf in het (administratieve en rompslompige) process die leidt (en lijdt) tot het hebben van een huis. 

Nadat je je droomhuis hebt gevonden en toegezegd, volgt logischerwijze het vinden van de centen daarvoor. En daar heb je een bank voor nodig. Om op voorhand wat research te doen, en te begrijpen waar je aan toe bent (geen sprake van dat je zomaar uit je hoofd weet 'hoeveel de rente nu staat' voor een hypotheeklening) is de website renteopdevoet.be een heel goede bron. Mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij, posten daar hun rentevoet samen met het geleende bedrag en de quotiteit (ik moet nog 80 procent van mijn aankoopprijs lenen = quotiteit 80 of ik heb geen spaargeld = quotiteit 100). Daarna kies je een bank.

Idealiter heb je beide een andere thuisbank (in ons geval : KBC en BNP Paribas Fortis). Dit is de bank waar je je zichtrekening hebt, en waar je al heel je leven al je spaargeld hebt staan. Dat hoeft natuurlijk niet per sé, kan zijn dat je toevallig bij dezelfde bank klant bent, maar het is wel praktisch (je leest straks waarom). Je gaat eerst naar twee à drie andere banken (in ons geval: ING en Dexia) waar je je project bespreekt. Je kan er natuurlijk ook meer doen, maar zo ver liggen ze niet uit elkaar van rentevoeten, dus je maakt het jezelf nodeloos lastig + je verliest veel meer tijd. Bij de bank leg je (figuurlijk) al je centen op tafel: hoeveel "eigen inbreng" heb je, je loonfiches en je projectkost als je nog wil gaan verbouwen. Idealiter heb je dan dus al een idee van de kosten voor de verbouwing. Anders weet je niet hoe veel je wil gaan lenen, uiteraard. Zoals aangegeven in deel 1 (voor de aandachtige en trouwe lezer is dit een herhaling) is Livios.be daar een heel goede bron voor. Met al die informatie op een rijtje geeft de bank je dan een voorstel. Dat kan meestal meteen daar on the spot daar hoef je niet voor terug te komen voor een vervolgafspraak. 

Wanneer je dus van de twee à drie extra banken een goed voorstel hebt, ga je met het beste (zijnde: de laagste rentevoet) naar thuisbank nr 1. Met de woorden : als je hier niet onder kunt gaan, neem ik al mijn geld hier weg. Sowieso doen ze een tegenvoorstel die onder de rentevoet van de concurrent gaat. Daarmee ga je naar thuisbank nr 2 en doe je hetzelfde. Et là voila: de beste rentevoet is van jou. Het neemt nogal wat tijd in beslag, en je moet ook goed voortdoen natuurlijk. De meeste rentevoeten zijn maar 14 dagen of uiterlijk 30 dagen geldig, en je moet natuurlijk een lening getekend hebben vooraleer de akte verlijdt. In ons geval was dat best spannend. Wij gingen voor een gewone vervolgafspraak bij mijn thuisbank; bleek dat de rente die dag zou vervallen en met een halve percent omhoog ging. 't Was dan te tekenen of we mochten helemaal opnieuw beginnen... Gelukkig waren we eigenlijk sowieso al van zin om daar te tekenen, en hadden ze ook het allerbeste voorstel, maar dat was wel effe freaky!

Over schuldsaldoverzekeringen (of SVV's zoals ze dat dan noemen) en alle bijkomende 'producten' die je van België moet nemen bij een lening, zal ik het hier niet hebben. Je bank-contact kan je dat allemaal veel beter uitleggen dan ik ! Waar je wel moet voor uitkijken, zijn de extra "brol-kosten" zoals ik die zou noemen: dossierkosten, leningkosten, adminkosten, die bij sommige banken kunnen oplopen tot een 200 à 350-tal euro's. Als je daar niet op gerekend had, dan hebben ze je wel mooi liggen. 

De prijs voor meest sympathieke bank-medewerkster gaat naar Els van KBC, de prijs voor meeste incompetentie en onbetrouwbaarheid gaat naar Hilde van Fortis en last but not least gaat de prijs voor meest pedante trut bank-medewerkster naar Lindsy van ING, die onder andere haar hulpje -aan het bureau naast die van haar- de papieren uit haar printer -op haar bureau- liet aangeven. Say what? Ja, inderdaad. Ne mens komt wat tegen zo in deze wereld. En als je mij dan nog een keer gaat uitlachen omdat ik je financiële termen niet snap en je ze niet nog een keer wil uitleggen, dan heb je het helemaal verkorven (en dat is nu ook alweer van mijn lever sie, dat lucht op!). 

Nadat je dan toch een lening hebt kunnen vinden die je hebt durven tekenen (geloof mij, dit is een heel eng moment!) kraak je natuurlijk eerst een flesje open (je bent nu 25 jaar eigendom van de bank) en dan zoek je een architect, uiteraard. 

Wat wij gedaan hebben, is eigenlijk gewoon (heel simpel hoor) ge-google-d. Op de trefwoorden "architect", "Leuven" en "verbouwen rijhuis". Zo vonden we architecten die sowieso al eens in Leuven een rijhuis hadden verbouwd. Leek ons een goed begin. Die hebben we allemaal aangeschreven via e-mail met in de bijlage alle fotootjes van het huis die we hadden, een zelf-getekend plannetje (helloooo Paint! - eerlijk waar) en wat we er graag mee wilden doen. Again : je weet best al redelijk goed waar je aan begint, waar je naar toe wil. We hebben echt gemerkt dat mensen veel meer geneigd zijn om je beter te helpen als je er zelf al wat van weet. Het kan maar helpen, denk ik dan. 

Van de 8 a 10-tal die we hebben aangeschreven antwoordden er een paar niet, een paar dat ze ons project te klein vinden, en 3 dat ze het wel zien zitten. De aandachtige lezer merkt hier alweer een link naar deel 1 in deze reeks op : het magische getal 3. We maken met deze 3 archi's een afspraak. Daarna hebben we op basis van gevoel en prijs een beslissing gemaakt. Sommige (lees: de meeste) architecten maken een forfait-prijs op bij een verbouwing. Die ligt tussen de 10 en de 12 % van het totale verbouwbudget (exclusief de aankoopprijs van het huis, ovviamente). Maar je hebt er natuurlijk ook die een forfaitprijs met je afspraken. Daar hebben wij voor gekozen. Van de 3 die we bezocht hadden, waren er 2 nog in de running. Allebei even goed en even sympathiek en even dichtbij. De een vroeg 11 procent (heeft er een procent afgedaan, aangezien ons huisje dichtbij zijn kantoor lag) de ander vroeg een forfaitprijs die ongeveer de helft was van die 11 procent van ons vooropgestelde budget. Onze keuze was dus redelijk snel gemaakt. De prijs kon ook zo laag liggen, gezien ze enkel de opvolging doet tot "ruwbouw-winddicht" zoals dat dan heet. Als je veel zelf doet, is dit de meest voor de hand liggende en meest economische oplossing!. 

Hierbij gaat de prijs voor de meest sympathieke en ambitieuze archi uit naar Britt.
De prijs voor de meest pedante en omhooggevallen rotte **k*l ooit uit naar H.VSK (om vertrouwelijke redenen heb ik deze naam wat verbloemd, maar hij staat in mijn geheugen gegrift). Als je bij het binnenkomen losjes vraagt "twas voor een verbouwing zeker?" als ik er veel tijd en moeite heb ingestoken om jou een zo volledig mogelijk pakket informatie over ons huis en wat we willen door te sturen, stel je mij hier al zwaar op de proef. Als je dan, nadat we alles nog eens geduldig en volledig uitleggen, ons gewoon uitlacht met ons huis, al onze ideeën en plannen van tafel veegt en ze helemaal omdraait volgens jouw eigen persoonlijke mening, en je daarna luidop afvraagt waarom we dat huis eigenlijk gekocht hebben, want je kan er toch niets mee, dan mag je van mij part st*kken in alle villa's die je bouwt.   

Tot zover de blijde boodschap :) In het volgende deel van deze reeks doe ik uit de doeken hoe men het eens wordt over een plan met de archi (mag je 5 keer van gedacht veranderen en hoe slim zijn ze eigenlijk?) en hoe je dan aannemers vindt om al die werken die je in je hoofd hebt (naar behoren) uit te voeren. Stay tuned !

maandag 1 oktober 2012

D-Day 2 (dat had je niet verwacht hé?)

Als je dacht dat hetgeen ik gisteren gepost had al spectaculair was, dan wist je nog niet dat er NOG een hele dag verbouwen in het weekend paste, en dat je die foto's nog tegoed hebt ! We beginnen, zoals beloofd, met wat "behind the scenes" foto's van schaft-tijd en pintjes-tijd. Vooraleerst: hoe doet men een pintje open met een truweel? 
Men zet de truweel onder de kroonkurk

Daarna wipt men deze met een krachtige beweging omhoog. 

Daarna wordt er gegeten op respectievelijk de bak van de slijpschijf / boorhamer

En op de groene bak KGA (waar overigens niks in zat, nvdr)
En dan nu, without further ado, de rest van onze progress van afgelopen weekend !

De Keuken:
Zaterdag nadat ik al naar huis was gefietst (de mannen waren met de auto gekomen vol materiaal - maar plaats voor 2), hadden Peter en papa nog even de toer van het huis gedaan om te zien wat er nog kon gebeuren de zondag. Gezien het dak er helemaal af gaat vanaf de (niet meer bestaande) inbouwspotjes was papa erg nieuwsgierig naar het plafond daar. Dus dan heeftie maar een gaatje gemaakt. 

Ziedaar, een gaatje in het plafond. 
 De verdere nieuwsgierigheid (en de aanwezigheid van de boorhamer) leidt tot de ontdekking van een reeds aanwezige poutril, precies op de plaats waar wij er ook twee gaan steken. 
Ziedaar een poutril die komt piepen.

Het gaatje wordt groter gemaakt, en al het vals plafond inclusief isolatie gaat eraf. 

Alle balken worden eraf gehaald door vader en dochter.

Ook de "lichtkoepel" moet eraan geloven. 
 No worries, boven die lichtkoepel (eigenlijk gewoon een enkel glas raam) zit er nog een golfplatendak (nog meer asbest) met vlak erboven een doorzichtig stuk golfplaat. Zeer esthetisch en vooral lekker isolerend enzo. 

Golfplaten dakje waar je door kan kijken. 

Mooi blootgelegde poutrillen (ja het zijn er twee! - dikke muren)

Maar we blijven rustig voortboren met die boorhamer en maken nog wat gaatjes.
 En toen kreeg ik het een beetje warm. Die muur draagt. As in: daar staan nog twee verdiepen op. En pap die bleef maar boren en gaten maken. Tot ik erdoor kon kijken. Op de vraag of alles nog zou blijven staan, was het antwoord "peut-êt que oui, peut-êt que non". Wist ik veel dat er boven die twee poutrillen NOG een balk zat. Precies evenwijdig en op dezelfde plaats als het raam in de voorgevel. Vroeger was dit dus de achtergevel waar er precies op dezelfde plek als vooraan ook een raam zat. Met dus boven dat raam nog een balkje. Oef. 
En toen was er (nog meer) licht !
De Bibliotheek:
Nadat de muur tussen de gang en de voormalige living vakkundig werd verwijderd door Peter en Niels, konden we verdergaan met het uitbreken van de vloer. We willen namelijk graag, als een soort "ode" aan de "oude" toestand van ons (je mag het zeggen: oude) huis een deel van de vloer recupereren. Dus de betontegels die we het mooiste vinden gaan we in de inkomhal en gasten-WC leggen. Die moesten dus voorzichtig zonder beschadiging worden uitgebroken. 

Pap boort alle boordjes weg

Even poseren met die vette boorhamer. Nice !
 Daarna scheppen Peter en ik voorzichtig en vakkundig alle tegels los van de zavel. Gezien we een patroonverband willen leggen, zoals ze er oorspronkelijk ook lagen, sorteren we de tegels al: boordjes, bloemetjes en rode tegels. We kappen er het grootste deel van de mortel al af en voeren ze met de kruiwagen naar het terras (waar vroeger het schop stond) waar we ze netjes opstapelen en met een plastiek afdekken. 

Netjes de tegels losscheppen

Een heel groot stukje vloer
Netjes per soort leggen
Terwijl wij daarmee bezig zijn, doet pap naarstig verder in de keuken en aan het losboren van de muur rond de poutril. Terwijl wij daarvan het puin ruimen, sloopt hij ook nog het houtskelet rond de trap en de beide binnendeuren die daarin verwerkt zitten (die naar de gang; die nu niet langer een aparte ruimte is, en die naar de kelder). 

De Living: 

Gyproc losbreken

Deuren weg
Daarna was het tijd om welverdiende pannenkoeken te eten, te douchen, en voor pap om terug naar Izzy te rijden. 

De verwondingen op een rijtje gezet was het een uitermate goed weekend. Ik kap in de muis van mijn linkerhand met de kaphamer terwijl ik betontegels aan het "kuisen" ben, ik loop tegen de schoren aan en heb een mooi vierkantje blauwe plek op mijn dij, Niels krijgt een braamke glas in zijn hand bij het uitbreken van de ramen in het schop, Peter heeft een snee in zijn wang  van tegen een ijzeren staaf aan te lopen en een blauwe plek op zijn hand -ook van de betontegels, en papa krijgt een flinke brok gyproc/gips tegen zijn scheenbeen. 

Woensdag verfvergadering met Britt (en nog zoveel puin om te ruimen!) om het plan van de stabiliteitsingenieur te bespreken. Zo kunnen we alles bestellen bij de bouwstoffer voor al pap de volgende keer komt logeren. Stay tuned !